Ősrégi mítosszal számolna le Lázár János: ezen múlik Magyarország szuverenitása

Ősrégi mítosszal számolna le Lázár János: ezen múlik Magyarország szuverenitása

agrarszektor.hu
Le kell számolni azzal a mítosszal, miszerint Magyarország egy kis ország, hiszen az elmúlt tíz év bebizonyította, hogy ez nem igaz, ahhoz azonban, hogy hazánk 2021-ben ne egy kiszolgáltatott, hanem egy erős ország legyen, oktatásra van szükség - hangsúlyozta Lázár János országgyűlési képviselő, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-ért felelős kormánybiztos a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriumának bemutatkozó sajtótájékoztatóján. A kuratórium tagjaként hozzátette az, hogy ez legyen a magyar egyetemek és az európai agráregyetemek egyik legjobbja nem presztízskérdés, hanem nemzetgazdasági szuverenitási. Véleménye szerint, ha Magyarország birtokolja a legjobb agrártudást, akkor a 21. században a járműipar mellett a nemzeti agrárium jelenheti a magyar gazdaság motorját.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2021. február 1-jétől a korábbi Szent István Egyetem alapítványi fenntartásban, és új néven, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább. Az Innovációs és Technológiai Miniszter 2021. január 4-én kinevezte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagjait, többek között Lázár Jánost is. A kuratóriumot bemutató sajtótájékoztatón a kormánybiztos kiemelte, sokan egy olyan, kis országnak titulálják Magyarországot, amely nem rendelkezik nyersanyagokkal, illetve ásványi erőforrásokkal, az elmúlt tíz év azonban bebizonyította, hogy ez nem igaz. 

Ideje leszámolni azzal a mítosszal, hogy Magyarország kis ország, le kell számolni a kis ország mentalitással, hiszen gazdagok vagyunk nyersanyagban, édesvízben, jól termő földben, és ma az EU-ban hazánk rendelkezik az egyik legjobb agráradottsággal.

Lázár János hangsúlyozta, ideje a magyar szuverenitást újra fogalmazni, és habár az elmúlt tíz évben sok minden átalakult, rendszerszintű változásra van szükség, szerinte a kereteket kell átalakítani. Mint mondta, a cél, hogy a 21. században ne egy kicsi, kiszolgáltatott, hanem egy erős ország legyünk, ehhez azonban oktatásra van szükség. 

Az, hogy ez legyen nemcsak a legjobb magyar egyetemek egyike, hanem az europai agráregyetemek egyik legjobbja is, nem presztízskérdés, hanem alapvetően nemzetgazdasági szuverenitási, hogy mi birtokoljuk a legjobb agrártudást, agrárképességet. Ha ezt megvalósítjuk, akkor a 21. században a járműipar mellet a nemzeti agrárium, az agrárbiznisz és az élelmiszeripar jelentheti a magyar gazdaság motorját.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02