2021. május 9. vasárnap Gergely

Hírek - Agrárpénzek

Reagált a legfrissebb agrárpiaci adatokra Nagy István

Alig érintette a koronavírus-járvány a magyar agrár-külkereskedelmet – legalábbis ez derül ki a statisztikai adatok elemzéséből. A járvány tavaly márciusi kirobbanása utáni időszakban, vagyis 2020. március-decemberében az agrárexport 1,7%-kal, 7873,6 millió euróra emelkedett az előző év azonos időszakához képest, az agrárimport pedig 5201,5 millió euróra, 1,4%-kal csökkent, azaz a statisztikai adatok szerint a koronavírus-járvány alig érintette az agrár-külkereskedelmet.
 
 

Ez igen jól mutat rá arra, hogy a magyar agrárium teljesítménye erősen válságálló – mondta a Világgazdaságnak Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető kiemelte, hogy az export növekedése leginkább a gabonaféléknek, a különböző ehető készítményeknek (étrend-kiegészítőknek), a malomipari termékeknek és a zöldség- és gyümölcskészítményeknek köszönhető. Ugyanakkor, tette hozzá Nagy István, csökkent a húsok (kacsa, pulyka), a növényi termékek, például dugvány, oltvány, az élő állatok és az olajos magvak kivitele. Az importban viszont éppen a dohány és a feldolgozott, dohánypótló termékek, az élő állatok és a gyümölcsök aránya nőtt.

Mindezek eredőjeként az agrárgazdaság koronavírus-járvány alatti egyenlege 2020. március-decemberben 2672,1 millió euró volt, ami 8,3%-kal (203,7 millió euróval) haladta meg 2019 azonos időszakának egyenlegét, egyúttal a 62,6%-át adta a nemzetgazdaság 4271,6 millió eurós egyenlegének. Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a teljesítmény nem egyedülálló, a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért a gazdasági jelentősége meghatározó.

Az elmúlt években az agrárgazdaság a nemzetgazdaság pozitív egyenlegének harmadát-felét biztosította

– mutatott rá Nagy István.

A tavalyi év egészében például az agrárexport 9563,4 millió euró volt, ami 2,3%-kal haladta meg a 2019-es értéket. Az import pedig 0,9%-kal emelkedett 6358,1 millió euróra. Tízéves távlatban, a 2010-2020-as időszakot tekintve, szintén látványosan nőtt az egyenleg. Ebben az időszakban az agrárexport 63,7%-kal, az egyenleg 50,3%-kal bővült.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu