2020. február 22. szombat Gerzson

Hírek - Agrárpénzek

Simicska Lajos lélegeztető gépen tartja a Hárskúti Zrt.-t

A korábbi oligarchának futja olyan költséges passziókra is, mint egy folyamatosan veszteséges juhfarm üzemeltetése. Néhány száz birka és egy tucatnyi marha legel az ország egyik legkisebb zrt-jében, de Simicska Lajosnak fontos ez az utolsó bástya. Annyira azért nem, hogy feltűnően sokat költsön rá.
 
 

A korábbi oligarcha, Simicska Lajos szinte minden érdekeltségétől megvált tavaly, miután a választásokat követően visszavonult. A Hárskúti Zrt. az egyetlen cég, amit nem adott át üzlettársának, Nyerges Zsoltnak, aki még év vége előtt tovább is játszotta a Mezort cégbirodalmat (Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt.) Mészáros Lőrincnek.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Simicska Lajos egyetlen év alatt 7 helyet zuhanva a 28. leggazdagabb magyar lett a Forbes tavalyi listáján - ami még mindig szép vagyont jelent. A politikai vereséget követően az 59 éves milliárdos mégis látványosan visszonult, úgy tűnik, a Veszprém megyei Hárskúti cég csinosítgatásában leli örömét.

Simicska Ljaos (Forrás: nepszava.hu)

A cég a kapott agrártámogatások alapján mintegy 170 hektárnyi szántóval, nagyjából 330 anyajuhval és szaporulatával, nagyjából egy tucatnyi húshasznú marhával és szaporulatával és bő 200 hektárnyi erdővel rendelkezik - vagyis csekélyke méretű. Az Opten adatai szerint 2017-ben 27 millió forintos árbevételt ért el a 13 főt foglalkoztató vállalkozás, de ettől  még masszívan veszteséges maradt.

A mfor.hu értesülései szerint a zrt. idén jelentősebb tőkeinjekciót kapott. A cégnyilvántartás szerint 2019. február elsején jegyezték be a jegyzett tőke január 8-án végrehajtott emelését. Simicska Lajos 207 millió forintra tornázta fel a tavaly már 147 millió forintra apadt saját tőkét, azaz 60 milliót tett a vagyonát fokozatosan felélő, ráfizetéses cégbe. Ez kevesebb, mint amennyi veszteséget a zrt. éves szinten termel. A korábbi hírek még másfél milliárdos tőkeemelésről szóltak. Úgy tűnik, a juhok megmaradnak passziónak.

A Hárskúti Zrt. veszteségesen működik

 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu