2019. október 15. kedd Teréz

Hírek - Agrárpénzek

Száz százalékban a Mészáros Lőrinchez köthető Opusé lesz a nagy izocukorgyár

Kizárólagos tulajdonosa lesz a Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global Nyrt. újabb 25 százalékos üzletrész apportjával, a társaságnál jelenleg zajló tőkeemelésekkel együtt Európa egyik legnagyobb izocukorgyártójának, a tiszapüspöki Kall Ingredients Kft.-nek. Az Opus Global a közelmúltban jelentette be, hogy 30 százalékról 75 százalékra növeli részesedését a a nagy izocukorgyárnál úgy, hogy megvásárolja az eddigi többségi tulajdonos bajai Trigo Kft. 45 százalékos üzletrészét, a most már kisebbségi tulajdonos Kárpáti László azonban úgy döntött, hogy teljes egészében eladja érdekeltségét.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A Kall Ingredients Kft. 45 milliárd forintos beruházásból felépült tiszapüspöki gabonafeldolgozó 2017 nyarán kezdte meg működését, és az évi 500 ezer tonna kukoricát feldolgozó üzem termelőkapacitása az egyik legnagyobbnak számít Európában. A tiszapüspöki üzem sokáig 30 százalékban a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó, herceghalmi Unitreasury Kft., 70 százalékban pedig a Kárpáti László agrárgazdasági befektetőhöz köthető bajai Trigo Kft. közvetett és közvetlen tulajdonában volt.

A gabona-feldogozó kisebbségi tulajdonosa Kárpáti László, a tiszapüspöki gabona-feldolgozó és izocukor előállító üzem alapítója azt követően döntött úgy, hogy eladja érdekeltségét, miután az Opus Global Nyrt. a múlt hónapban többségi irányítást biztosító megállapodást kötött a Trigo Kft.-vel, és a Mészáros Lőrinchez köthető vállalat 75 százalékos többségi irányítást szerzett a Kall Ingredients Kft.-ben. Ma azonban bejelentette az Opus, hogy újabb 25 százalékos üzletrész apportjával, a társaságnál jelenleg zajló tőkeemelésekkel együtt, kizárólagos tulajdonosa lesz a tiszapüspöki üzemnek. 

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A tranzakció két lépésben valósul majd meg: elsőként a Konzum PE Magántőkealap megvásárolja a Trigo Kft.-től a társaság Kall Ingredients Kft.-ben lévő, 25 százalékos üzletrészét, így összesen 70 százalékos tulajdonossá válik, amely 70 százalékos üzletrészét nem vagyoni hozzájárulás formájában az Opus Nyrt. rendelkezésére bocsát, a társaság által 2018. február 15. napján közzétett tőkeemelés sorozatban meghatározott feltételekkel. A mostani bejelentés által érintett üzletrész apportja a finanszírozásban közreműködő pénzintézetek jóváhagyásától függően 2018. július végéig lezárulhat.

A Kall Ingredients Kft. felvásárlása nem befolyásolja az Opus Global Nyrt. elmúlt hónapban bejelentett fejlesztési terveit, mely szerint a társaság üzletrészeit érintő tőkeemelések lezárását követően 4 milliárdos beruházással a termelékenységet, illetve az üzem energiahatékonyságát növelő beruházásokat tervez. A középtávú tervek szerint pedig a Tiszapüspöki üzem K+F tevékenységére, illetve termékkínálatának bővítésére további 5 milliárd forintot fordítana az Opus. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu