2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Agrárpénzek

Szuperbiztos adatbázisú tőzsde indul Ukrajnában

A Magyarországgal szomszédos Ukrajna egy kormánydöntés alapján blockchain-technológiára alapozott mezőgazdasági árutőzsdét vezet be. Ötéves megtérülési idővel számolnak.
 
 

2019 tavaszán indul a világ első, blockchain-technológiát használó, decentralizált mezőgazdasági árutőzsdéje. A block chain tulajdonképpen egy elosztott adatbázis, amely egy folyamatosan növekvő, adatblokkokból álló lista nyilvántartását végzi, a hamisítást és módosítást kizáró módon. A cél ebben az esetben az, hogy egy olyan kereskedelmi platformot biztosítsanak Ukrajnának, amely kockázati biztosítási rendszerként is szolgál - tudósít az ukrán állami hírügynökségre (UNIAN) hivatkozva az agroforum.hu.


Igor Tinkov, az árutőzsde menedzsere a néhány nappal ezelőtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új árutőzsde összegyűjti a piaci résztvevőket, beleértve a kereskedelmi társaságokat, a mezőgazdasági üzemeket és termelőket is. Lehetőség nyílik a szerződött, fizikai termékértékesítésen kívül a tőzsdén keresztül a határidős ügyletek kockázatainak fedezésére is. A platform fő jellemzői a magas adatvédelem és tranzakciós sebesség, valamint a folyamatos működés. Öt évet számolnak a megtérülési időre. Elsőként Ukrajna, Európa és Afrika piacait szeretnék elérni. A kezdeti szakaszban a kísérleti projekt Ukrajna több régiójában is elindul.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Ezt majd az állami földkataszterben történő blockchain-technológia alkalmazása követi, amely magas szintű információbiztonságot nyújt, továbbá lehetővé teszi majd a földaukciók elektronikus formátumba történő átalakítását.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu