Több területen is segíti a kormány az agrárium szereplőit - ez történt a szerdai kormányülésen mezőgazdasági ügyekben

agrarszektor.hu
A kormány számos, a mezőgazdasági szektort érintő probléma - takarmányárak növekedése, aszálykárok, sertéságazati nehézségek, a megszűnés szélén álló Gyulai Húskombinát - megoldása érdekében tett intézkedésről döntött a szerdai kormányülésen. Az állattartók többlettámogatást kapnak, a területalapú támogatás és a különleges tejtámogatás előlegét már október 16-tól kifizetik a termelőknek, elfogadták a sertésstratégiát, amire 2,6 milliárd forinttal több jut. A Gyulai Húskombinát megmentéséért mindent megtesz a kormány, az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentéséről pedig egyelőre még hatástanulmányok készítését kérik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kormány szerdai ülésén döntött az aszály okozta károk enyhítéséről, a takarmánypiaci gondok, a sertéságazat, valamint a Gyulai Húskombinát helyzetének orvoslásáról. Még kedvezményesebb hitelkonstrukcióról is döntés született. Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentéséről egyelőre azonban nincs döntés, hatástanulmányokat kér a kormány az ügyben.

Többlettámogatás az állattartóknak

A kormány 10 milliárd forint többlettámogatásról döntött az állattartók megsegítésére, így összesen 23 milliárd forint olyan állatjóléti támogatást fizetnek ki az idén, amely az állattartók helyzetét javítja. Ezek uniós, illetve nemzeti támogatási részeket is tartalmaznak, jelentette be Fazekas Sándor mezőgazdasági miniszter szerdán, a kormányülés közben tartott sajtótájékoztatón.

Az állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások az eddig meghirdetett 6,5 milliárd forintról 8,1 milliárd forintra emelkednek. A baromfitartók állatjóléti támogatása a múlt évben 4 milliárd forint volt, míg az idén ez 4,8 milliárd forintra nő. A sertéstartók állatjóléti támogatása pedig a tervezett 6 milliárd forint helyett 7,2 milliárd forintra emelkedik. Utóbbi két esetben részlegesen előrehozott kifizetésekről is szó van, mondta a tárcavezető. Az állati hulla elszállítására és ártalmatlanítására 2,4 milliárd forint helyett 2,8 milliárd forint támogatás jut majd.

Előrehozott támogatás-kifizetések és még kedvezményesebb hitelkonstrukciók

A tárcavezető azt is elmondta, hogy a területalapú támogatás és a különleges tejtámogatás előlegét már október 16-tól kifizetik a termelőknek. A támogatás összege 157 milliárd forintot tesz ki.

A kormány áttekintette azokat a hitelkonstrukciókat is, amelyek a nehéz helyzetben lévő állattartókat segíthetik. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) agrár forgóeszköz-hitel programjának keretösszege 15 milliárd forint, ebből az állattartók rendelkezésére áll 10 milliárd forint, a növénytermelők számára pedig 5 milliárd forint. A termelők által felvehető hitel összege 1-50 millió forint között lehet, míg a termeltetők - az integrátorok - által felvehető kölcsön összegét 250 millió forintról 500 millió forintra emelte a kormány. A termeltetők köre is bővül a baromfi- és sertéságazaton kívül a nyúl- és szarvasmarha-ágazat is bekerül ebbe a körbe. A hitelek kamatánál további 50 százalékos kamattámogatást nyújt a kormány. A hitel futamideje pedig háromról hat évre nő. A türelmi idő egy év helyett három év lesz.

Nincs döntés takarmánykészletezés-ügyben, elfogadták a sertésstratégiát

A kabinet vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy az állami cégeken keresztül milyen feltételekkel lehetne takarmányt készletezni. Fazekas Sándor emlékeztetett arra is, hogy a kormány a közelmúltban megteremtette az egynyári öntözés lehetőségét is.

A kormány szerdai ülésén elfogadta a sertésstratégiát is. Ennek legfontosabb célja, hogy Magyarországon a sertésszám - ami jelenleg 3 millió körül mozog - hét éven belül ismét elérje a 2002-es szintet, vagyis a mintegy 6 millió darabot. Ennek érdekében konkrét intézkedéseket kell tenni, amelyek között vannak rövid és hosszú távú teendők is, mondta a vidékfejlesztési tárca irányítója. A múlt évben az ágazat 6 milliárd forintos támogatást kapott, ez az idén 7,2 milliárd forintra nő. Emellett az Országgyűlés döntött arról is, hogy a sertésstratégia megvalósításának finanszírozására további 2,6 milliárd forint fordítható. Ez utóbbi körbe tartozik például a sertéshústermékek külpiaci megjelenésének támogatása vagy a minőségi magyar sertéshús védjegy és terméktanúsítási rendszer továbbfejlesztése, az egyedi hitelkonstrukciók kidolgozása, továbbá a termelői szövetkezések és más működési formák fejlődését ösztönző adózási formák megalkotása. A tárcavezető elmondta, a sertésstratégiát az ágazat szereplőinek bevonásával dolgozták ki.

Mindent megtesznek a Gyulai Húskombinátért, áfát egyelőre nem csökkentenek

A Gyulai Húskombinátról Fazekas Sándor elmondta, hogy a délalföldi cég Magyarország egyik legrégebbi alapítású és legjelentősebb húsipari vállalata. A társaságnál 420 ember dolgozik, így a térségben jelentős foglalkoztatónak számít. Minderre figyelemmel a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Gyulai Húskombinátot. Ez kifejezi azt, hogy minden szükséges lépést megtesz a kabinet a magyar húsipar, és ezen belül a Gyulai Húskombinát megsegítésére. Az elsődleges cél ugyanis a munkahelyek megőrzése és a foglalkoztatás fenntartása. A Gyulai Húskombinátban zajló folyamatokat a kormány folyamatosan nyomon követi, ami lehetővé teszi egy gyors beavatkozás lehetőségét az állam számára.

Fazekas Sándor azt is közölte, hogy a kormány foglalkozott az alapvető élelmiszerek áfa-csökkentésének lehetőségével, ám további hatástanulmányok készítését kéri ez ügyben. A szóban forgó kérdést a miniszter fontosnak ítélte és jelezte, hogy ennek megfelelően foglalkozik a témával, személy szerint ő és a kormány is.

A kormány szerdán annak érdekében, hogy a szárazság miatt kárt szenvedett mezőgazdasági termelők a kockázatkezelési törvény alapján kárenyhítő juttatásban részesülhessenek, meghirdette az országos aszályhelyzetet is.

Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája, MTI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?