Tombol a munkaerőhiány a legendás magyar borvidéken: veszélyben az idei évjárat?

Tombol a munkaerőhiány a legendás magyar borvidéken: veszélyben az idei évjárat?

agrarszektor.hu
A Villányi borászok alkalmazkodnak a megváltozó körülményekhez, ezért egyre nagyobb arányban próbálják meg kiváltani az élő munkát a rendelkezésükre álló technológiai lehetőségekkel. A szüret kellős közepén mindenesetre úgy látszik, hogy az idei év kiemelkedő minőségű nedűket kínál: nagyon jó évjáratnak tűnik a 2020-as. Egy-egy idei szüretelésű rozé már meg is jelent a piacon. Nem véletlenül: ha kijön az új évjárat, számos fogyasztó már csakis az újat keresi a boltok polcain. De milyen lesz az idei szüret? Milyen borokra lehet számítani a Villányi borvidékről? Hogyan alakul az évek óta jelentkező munkaerő-piaci hiány? A HelloVidék Nagy Gergelyt, a Villányi borvidék hegyközségi tanácsának titkárát kérdezte.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jó minőségű és egészséges szőlőből készülhetnek az idei borok a Villányi borvidéken, a szakemberek idén jó átlagos mennyiségre számítanak. Most úgy tűnik, hogy kiemelkedően jó évjárattal zárhatják majd a 2020-as évet a baranyai bortermelők, írta meg a HelloVidék. Az egyelőre száraz és meleg ősz, valamint az enyhe, csapadékos időjárás egyaránt kedvezett a borvidéken mind a testes vörösborokat adó Cabernet Francnak és Sauvignonnak, illetve az olyan, késői szüretelésű fajták készítéséhez is, mint a Hárslevelű vagy épp az Olaszrizling. És nem szabad megfeledkezni meg rozé borokról sem, amelyekből az első idei évjáratok már megjelentek az üzletekben is. A primőr borok azonban jellemzően nem képviselnek túl nagy tételeket, és egy-két hónap alatt ki is pörögnek. A testesebb, komolyabb beltartalommal bíró rozékat inkább szeptember második felében, október elején hozzák ki a termelők.

Nagy Gergely, a villányi szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára elmondta, hogy a szüret közepén tartanak és a szőlősgazdák abszolút elégedettek lehetnek. Minőség és cukorfok, valamint az alkoholsav-egyensúly tekintetében is nagyon jó évjáratnak tűnik a 2020-as. A a szakember beszélt arról is, hogy a Villányi borvidéken elenyésző mennyiségben jelen lévő fehérszőlő fajták szedése már augusztus 20-ig megtörtént, míg a terület sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó nagyobb része is lekerült a tőkékről. Egyre többen most állnak át az olaszrizlingre, a pino noir-ra és a cabernet franc-ra.

Néhány fokos lehűlés még nem gond, de az időjárástól függ, hogy megkezdődhet-e szeptember vége felé a késői érésű fajták, többek között a merlot, a kékfrankos és a sauvignon szürete is. Ez attól is függ, hogy a borász pontosan milyen végterméket szeretne

- mondta Nagy Gergely.

A szüret azonban sokat változott az elmúlt évtizedekben. Az éghajlatváltozás, a technológiai fejlődés és a kínálat-kereslet nagyban átalakította a körülményeket. Régen például novemberig tartott a szüret, de a 2000-es évektől kezdődően jól látható tendencia, hogy október közepéig a termés 90%-a már bent van a pincékben. A logisztikában is akadnak kihívások, gyakran ugyanis egyszerre kell szedni a különböző fajtákat, ami komoly technológiai átállást és szakértelmet kíván. De az utóbbi területén is sok a kérdés.

A borászok elmondása szerint évről-évre egyre nehezebb megbízható embert találni a szüretre. Ennek oka véleményük szerint talán a csökkenő munkanélküliségben vagy a nehéz munkakörülményekben keresendő. A feladat néhány éve már komoly problémát okoz a szőlősgazdáknak, és ez megjelent a bejelentett alkalmazottak, valamint az alkalmi munkavállalók szintjén is. A nagyobb borászatok olyan vállalkozókkal állnak szerződéses kapcsolatban, akik elvileg biztosítani tudják minden évben a kézi munkaerőt, de azért minden évben adódnak problémák. És bár géppel szinte lehetetlen kiváltani a szakértelmet, a kényszerhelyzet gyakran kényszermegoldásokat kíván.

Nagy Gergely rámutatott arra is, hogy a szőlőművelés egy nagyon élőmunka-igényes tevékenység, ami emberi munkaerőt kíván. Meg kell azonban oldani azt az évről-évre felmerülő jelenséget, hogy nincs megfelelő számú szakember a feladatok elvégzésére. A lehetőségek azonban szűkösek.

A termelők megpróbálnak egyre inkább gépesíteni és igazodni az új helyzethez, amiben nagy segítséget jelent, hogy az elmúlt 5-10 évben rengeteget fejlődött a technika. Ez azt jelenti, hogy a technika lassan abszolút alkalmas a prémium alapanyag szüretelésre is, persze ez forrásfüggő. Egy kombájn több tucat ember munkáját ki tudja váltani és csak egyetlen gépkezelő kell hozzá, de ez egy több tízmilliós beruházás

- mutatott rá Nagy Gergely.

Ráadásul minden gépesített munkafolyamat plusz munkát igényel, ami az emberi munkaerőnél természetes. A szakértelmet és a hozzáértést géppel ugyanis nem lehet kiváltani. A szőlőtermesztésben ezért csak egy bizonyos szintig lehet a gépeket használni. A prémium termékek viszont kézi szüretelést kívánnak. Ezért, plusz a megtérülési mutatók miatt a borászok igyekeznek inkább olyan gépeket vásárolni, amelyek nem korlátozódnak kizárólag a szüretelési munkákra. A fejlesztések abba az irányba mennek, hogy minél többrétűen lehessen ezeket használni. A leginkább ideális gép ezért éppúgy alkalmas a lemosó permetezésre, mint a gépi előmetszésekre, vagy a növényvédelmi beavatkozásra.

Új tendencia, hogy a már meglévő technológiákat a kisebb termelők gyakran egymástól veszik bérbe, amivel szintén költségeket tudnak megtakarítani. Ez a metódus azoknak a termelőknek a legjobb alternatíva, akinek nincs lehetősége egy ilyen eszköz beszerzésére. A feladat ezután már csak az igények összehangolása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?