2020. július 6. hétfő Csaba

Hírek - Agrárpénzek

Újabb rossz hírek Ukrajnából

Idén mintegy 450 ezer hektárral kisebb területen ültettek Ukrajnában téli búzát, amely csökkenés meghaladja a korábbi várakozásokat, eloszlatva a reményt, hogy az egyik legnagyobb gabonaexportőr ország ismét jelentős mennyiséget vigyen piacra.
 
 

Mykola Prysyazhnyuk, ukrán mezőgazdasági miniszter újságíróknak elmondta, hogy az őszi vetés szinte teljes mértékben befejeződött, így a 6,3 millió hektáros bevetett terület véglegesnek tekinthető.

A tavalyi 6,75 millió hektáros vetésterülethez képest ez jelentős csökkenés, ami várhatóan mintegy 20 százalékos búza terméscsökkenést eredményez majd.

Őszi, vagy tavaszi?

Előző hónapban a UkrAgroConsult ukrán agrárgazdasági tanácsadó cég optimistán még 6,6 millió hektárnyi vetésterületet jósolt, amit ma már biztosan nem fognak teljesíteni. Ugyanakkor tavasszal, a cég várakozásai szerint mintegy 230 ezer hektárral nagyobb területen vetnek majd gabonát.

Sajnos a tavaszi ültetésű gabonák termésátlaga általában 15-20 százalékkal kisebb, mint az őszieké, és nem is tesznek ki túl nagy arányt az összes gabonatermésen belül. Egyedül árpából ültetnek nagyobb területen tavasszal, mint ősszel.

Mint ismeretes, Ukrajna búzakészletei annyira megcsappantak, hogy a kormány már exportkorlátozást is bevezetette. Összesen 2,7 millió tonnás gabonakiviteli kvótát határoztak meg az év végéig: szerint 2,0 millió tonnát kukoricára, félmillió tonnát búzára, és 200 ezer tonnát árpára.

További intézkedésként a kormány most azon gondolkodik, hogy kukoricatermésének egy részét orosz étkezési búzára cseréli. Oroszország relatíve jól ellátott ugyanis étkezési búzából, ugyanakkor a takarmány búza egyes területein hiánycikknek számít.

A két ország miniszterelnöke a héten találkozik Kijevben, ahol várhatóan felmerül ez a kérdés is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu