2018. március 24. szombat Gábor, Karina

Hírek - Agrár-vidék

Brutális hőségre kell ma készülnünk

Békés és Csongrád megyében a legmagasabb szintre, harmadfokúra emelte a hőség miatt kiadott figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn. Délután ugyanis 37 fokos hőmérséklet is lehet a két megyében.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

Az előrejelzés szerint a hőmérséklet hétfő délután 31 és 37 fok között valószínű. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet. A veszélyjelzés szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országra kiadták a hőség miatti figyelmeztetést. Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú a figyelmeztetés.

Főként a késő délutáni óráktól a Dunántúl keleti felén azonban zivatarok alakulhatnak ki. Budapestre, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyére a heves zivatarok veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Később egyre inkább a keleti országrészre terjed át a zivatartevékenység, amely még a késő esti órákban is kitarthat. Az éjszaka második felére várhatóan újabb szünet következik, majd kedd reggel északnyugat felől ismét lehet elszórtan zivatarokra számítani.

A zivatarokat általában 60-80 kilométeres óránkénti széllökések, valamint jégeső és lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék, akár 15-30 milliméter is kísérheti. A heves zivatarban viszont az óránként 90-100 kilométert meghaladó széllökés is lehet, felhőszakadás esetén pedig 40-50 milliméter eső is eshet rövid időn belül, ami a terepviszonyoktól függően akár villámárvizet is okozhat. Heves szélrohamok hétfőn elsősorban a dunántúli és középső országrészben kialakuló zivatarokat kísérhetik.

A napi középhőmérsékletek is majdnem 30 fok körül alakulnak
Ma az ország nagyobb részén 27 fok felett, a Dél-Alföldön 29 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, egyedül az Északi-középhegység térségében lehetnek jellemzőbbek a 25 fok körüli értékek. Kedden az északnyugati országrészben már megenyhül a hőség, az ország túlnyomó részén azonban még maradnak a maihoz hasonló értékek.

Kedden az északnyugati országrészben már enyhül a hőség; az ország túlnyomó részén azonban még maradnak a hétfőihez hasonló értékek. Kedden a legalacsonyabb hőmérséklet 18 és 24, a legmagasabb hőmérséklet 27 és 36 fok között alakul. Északnyugaton lesz kevésbé nagy a meleg, délkeleten a legmelegebb.

A legfrissebb figyelmeztetés szerint a hőség miatt Csongrád és Békés megyére keddre is a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adták ki. A másodfokú és elsőfokú figyelmeztetést kevesebb megyére, de még mindig az ország jelentős részére adták ki. Emellett keddre szintén több megyében heves zivatarok, felhőszakadás miatt is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu