A napraforgó élettani folyamataihoz igazítsuk növényünk védelmét!

A napraforgó élettani folyamataihoz igazítsuk növényünk védelmét! (x)

PR
Nem csak mennyiségi, de minőségi oldalról sem mindegy, hogy milyenek a növénytermesztés és növényvédelem körülményei. „Átlagos évben átlagos körülmények között” nagyon egyszerű dolgunk lenne, de könnyen belátható, hogy sem a gazdasági háttér, sem a változékony időjárás nem könnyíti meg jelenleg a jövedelmező napraforgótermesztést. Mit tehetünk mégis, hogy a kiszámíthatatlan környezeti hatások ellenére javítani tudjuk a termés paramétereit és ki tudjuk hozni a választott növényünkben rejlő legnagyobb potenciált?

A vetőmag csírázását, kelését - a vetőmag minőségén túl - segíthetjük startertrágya kijuttatásával, mely a vetéssel egymenetben történik. A Radistart® Gold mikrogranulált startertrágya és talajkondicionáló készítmény kiválóan alkalmas a kezdeti fejlődés elősegítésére. Rendszeres alkalmazásával – a növények fiatalkori fejlődésének, növekedésének serkentésén túl - a talaj termékenységét meghatározó tényezők együttesen változnak meg, aminek eredményeként könnyen művelhető, morzsalékos, kiváló vízháztartású, kórokozókban szegény, dinamikus tápanyagforgalmú termesztési környezet alakul ki a gyökérzónában.

A jobbra látható fejlettebb állományt Radistart® Gold startertrágyával vetették, mely segíti a kezdeti fejlődését (Debrecen-Látókép)A jobbra látható fejlettebb állományt Radistart® Gold startertrágyával vetették, mely segíti a kezdeti fejlődését (Debrecen-Látókép)

Alapgyomirtás nélkül nehéz elképzelni a sikeres napraforgótermesztést, bár az időjárás változékonysága miatt gyakran számolni kell az állomány felülkezelésével is. A terbutilazin-mentes Successor® 600 gyomirtó szer főleg a magról kelő egyéves egyszikű gyomok (pl. nagy széltippan, kakaslábfű és perjefélék) ellen hatásos, emellett számos magról kelő kétszikű gyomnövény ellen is jó hatékonyságú tankkombinációban. Talajhatással is rendelkezik, mellékhatásaként a kétszikű gyomnövényeink harmonikusabban kelnek, ami segíti a későbbi felülkezelés sikerességét.

Vetés után, kelés előtti alkalmazás esetén a hatékony gyomirtóhatás kifejtéséhez a permetezés után 14 napon belül 20-25 mm bemosó csapadék és jól elmunkált aprómorzsás talajfelszín szükséges. Nem ritka, hogy jó kultúrállapotú területeken az egyszikűirtóval való felülkezelés a későbbiekben elhagyható.

Az Express™-toleráns napraforgóhibridek genetikai toleranciája lehetővé teszi az Express™ 50 SX® gyomirtó szer hatóanyagának lebontását a napraforgóban. Miután ez a gyomirtó szer főleg a leveleken keresztül hat, így fontos, hogy mind a gyomnövényeink, mind a kultúrnövényünk megfelelő fenológiai állapotban legyenek a kezelés idején. A napraforgó kelésétől 8-10 leveles koráig tartó időszak a vegetatív fejlődés időszaka. Az első 6 levél nagysága és megfelelő fejlődési szintje határozza meg az azt követő 8-10 levél kifejlődését, melyek majd a tányér és a kaszatok kialakulásában, fejlődésében játszanak döntő szerepet. Fontos, hogy eddig az időszakig – 2 leveles állapottól 6 leveles fejlettségi szintig – végezzük el a gyomirtást Express™ 50 SX® vagy Evorelle® Express™ gyomirtó szerek valamelyikével, így a genetikai fejlődésre már nem lesz hatása az elvégzett kezelésnek.

Mezei acattal erősen fertőzött napraforgóban (balra) Express™ 50 SX® gyomirtó szerrel kezelt állomány 16 nappal kezelés után (jobbra) (Jánossomorja, 2022)Mezei acattal erősen fertőzött napraforgóban (balra) Express™ 50 SX® gyomirtó szerrel kezelt állomány 16 nappal kezelés után (jobbra) (Jánossomorja, 2022)

Minél nagyobb egy levél felülete, annál nagyobb a fotoszintézis hatásfoka: a napraforgó 8-20. levelei a legnagyobbak. Feladatunk, hogy ezeknek a felső levélszinteknek a kialakulását, fejlődését és minél hatékonyabb működését biztosítani tudjuk. Ebben az időszakban reagál a legérzékenyebben növényünk a növénykondicionálók és levéltrágyák alkalmazására. A RhizoMagic™ növénykondicionáló szer formulációjának köszönhetően könnyen kijuttatható és biztosítja a növények maximális fejlődését. A nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az optimális tápanyag-ellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátor hatásról és a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról. Napraforgóban csillagbimbós állapotban alkalmazott készítményekkel (pl. Rapid® CS rovarölő szer, Komplex Kénesbór műtrágya) együtt is kijuttatható.

Növényeink megfelelő fejlettségi szinten, élettanilag aktuális időpontban való kezelése és ápolása elengedhetetlen ahhoz, hogy a növényeinkben lévő maximális potenciált érvényesíteni tudjuk a változó időjárási körülmények ellenére is.

A fenti szempontokhoz igazodva keresse az FMC növényvédelmi és növénykondicionálási megoldásait a napraforgója terméspotenciáljának optimalizálásához!

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?