A makói hagymatermelés újraéledése a kormánytól függ

agrarszektor.hu
150-ről 1000 hektárra emelkedhetne a Makó környéki vöröshagyma termőterülete, amennyiben a kormány elfogadja azt a makói hagymatermesztés újraélesztését célzó programot, ami a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégiájának része - írja a napi.hu.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A program munkát adhatna a rendszerváltás óta munkanélkülivé vált közel 10 ezer embernek. Első elemeként a 45 magánszemély termelő és öt környékbeli vállalkozás is szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy megfelelő támogatás mellett anyagilag és a termőterület bővítésével is hozzájárul a Makói Hagymaszövetkezet létrehozásához − mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Mágori Józsefné, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

A program legfontosabb célkitűzése egy nagyobb kapacitású hagymaszárító üzem megépítése (várhatóan már nyáron), amihez a helyi termelők készek előállítani a szükséges hagymamennyiséget. A szárítót létre lehetne hozni kisebb költségvetésből, a régi makói szárító felújításával, illetve egy körülbelül 2 milliárd forintos beruházással 40 százalékos önerővel, zöldmezős beruházásként.

A makói hagymatermesztés hanyatlását a fogyasztók ízlésbeli változása, továbbá az import térnyerése, ezen felül pedig a magas önköltség okozta. Jelenlegi cél régi-új fajták meghonosítása.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?