Jönnek a szigorítások - Máris büntetnek a madárinfluenza miatt

agrarszektor.hu
Japán, Szingapúr és Dél-Korea Magyarország teljes területéről felfüggesztette az élő baromfi, a baromfihús és a tojás importját, míg a Dél-Afrikai Köztársaság és Hong Kong részletes korlátozásokat vezetett be amiatt, hogy a közelmúltban egy füzesgyarmati baromfitelepen kimutatták a madárinfluenza H5N8-as típusú, magas patogenitású változatát. A fertőzéssel érintett füzesgyarmati telepeken több mint százezer kacsát semmisítettek meg.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Azonnali kereskedelmi korlátozásokatt vezetett be több harmadik ország is amiatt, hogy a napokban Magyarországon is megjelent a madárinfluenza H5N8-as szerotípusa. Mint ismert, a vírust Békés megyében, egy füzesgyarmati kacsatelepen mutatták ki.

Diplomáciai úton is tárgyalunk

Japán, Szingapúr és Dél-Korea Magyarország teljes területéről felfüggesztette az élő baromfi, hús és tojás exportját, a Dél-Afrikai Köztársaság és Hong Kong részletes korlátozást vezetett be - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Bognár Lajos országos főállatorvos az MTI-nek elmondta, hogy azóta valamennyi országgal felvették a kapcsolatot. Ennek keretében értesítették őket a helyzetről, és diplomáciai úton próbálják meg elérni, hogy a korlátozás ne az egész országot, csak Békés megyét érintse.

Az Európai Unió területére 30 napig fennálló szállítási tilalom lép érvénybe, amely alatt nem lehet kacsát szállítani Békés megyéből. A 30 nap a végső fertőtlenítés megtörténtétől indul, amelyre az országos főállatorvos szerint még a héten sor kerül.
Újabb megbetegedés sem a Békés megyei településen, sem a környéken nem fordult elő. Azon a füzesgyarmati telepen azonban, ahol a H5N8-at kimutatták több mint százezres kacsaállományt kellett megsemmisíteni.

Négy telephelyen kellett irtani

A Füzes-Kacsa Kft. négy telephelyén tartott szárnyasok leölése a hétvégén fejeződött be, és a héten még takarítják, fertőtlenítik a telepeket. A kárfelmérés folyamatban van, a kár nagyságáról a Füzes-Kacsa Kft.-nél nem kívántak nyilatkozni.

A kártalanításhoz a megyei élelmiszerlánc-felügyeleti és állategészségügyi igazgatóságnak be kell szereznie a szakvéleményeket a szakmai szervezetektől többek között a megsemmisített állatok, a takarmány, az állati eredetű termékek és melléktermékek piaci értékéről. Ezt követően a megyei főállatorvos hoz egy kártalanítási határozatot, amellyel szemben a vállalat fellebbezhet. Miután a közigazgatási eljárás lezajlik, és jogerőre emelkedik a határozat, 30 napon belül a kincstár kifizeti a megítélt összeget. Az MTI információja szerint a kárfelmérés még ezen a héten befejeződik.

Több országban is felbukkant a vírus

Európában számos országban, az Egyesült Királyságban, Bulgáriában, Olaszországban, Németországban, Hollandiában mutatták már ki a madárinfluenza vírusát. A helyettes államtitkár véleménye szerint vadmadarak hurcolhatták be a vírust a Békés megyei telepre, amely köré a hatóság egy 3 kilométeres védő- és egy 10 kilométeres megfigyelési körzetet alakított ki. A 3 kilométer sugarú védőkörzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot felkerestek az állategészségügyi szakemberek, a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások léptek érvénybe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?