A francia járvány miatt tarolunk Európában

agrarszektor.hu
A legnagyobb európai kacsa- és libatermelő Franciaországot sújtó madárinfluenza miatti korlátozások kontinens szerte komoly keresletet generáltak a magyar áruk iránt. A kereslet ellenére csak kisebb, 5-8 százalékos áremelkedést tudtak elérni a hazai termelők.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nincs az a mennyiség, amelet ne tudnának eladni a hazai kacsa- és lúdtartók Európában a francia madárinfluenza miatti zárlatok és termeléskiesés következtében - írta a Magyar Idők. Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke elmondta: a fertőző betegség elsősorban a kacsaállományokat érinti Franciaországban, a termelés sok helyen állategészségügyi intézkedések miatt szünetel, újabb állományokat nem telepíthetnek a gazdák. A francia hatóságok legkorábban augusztusban oldhatják fel a korlátozást. Így a nyár végéig biztosan marad a keresleti piac a kontinensen. Magyarországon évi 1500-2000 tonna hízott májat állítanak elő, addig Franciaországban az éves mennyiség meghaladja a 22-23 ezer tonnát.

A keresletbővülés a húsra és a májra egyaránt vonatkozik, így a húsuk miatt tartott magyar pecsenyekacsák forgalma is megugrott az elmúlt hónapokban. A kacsánál folyamatosan nő a belső piaci kereslet is.Szabó Miklós szerint az árak a nagy kereslet ellenére csak mérsékelten emelkedtek., így a pecsenyekacsa húsát 5-8 százalékkal drágábban tudták értékesíteni a termelők.

Itthon 26-27 millió pecsenyekacsát és 6-6,5 millió libát vágnak le évente. Utóbbinak közel 90 százaléka exportra megy, míg a húsuk miatt tartott kacsák 70-80 százaléka kerül a külpiacokra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?