A francia járvány miatt tarolunk Európában

agrarszektor.hu
A legnagyobb európai kacsa- és libatermelő Franciaországot sújtó madárinfluenza miatti korlátozások kontinens szerte komoly keresletet generáltak a magyar áruk iránt. A kereslet ellenére csak kisebb, 5-8 százalékos áremelkedést tudtak elérni a hazai termelők.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nincs az a mennyiség, amelet ne tudnának eladni a hazai kacsa- és lúdtartók Európában a francia madárinfluenza miatti zárlatok és termeléskiesés következtében - írta a Magyar Idők. Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke elmondta: a fertőző betegség elsősorban a kacsaállományokat érinti Franciaországban, a termelés sok helyen állategészségügyi intézkedések miatt szünetel, újabb állományokat nem telepíthetnek a gazdák. A francia hatóságok legkorábban augusztusban oldhatják fel a korlátozást. Így a nyár végéig biztosan marad a keresleti piac a kontinensen. Magyarországon évi 1500-2000 tonna hízott májat állítanak elő, addig Franciaországban az éves mennyiség meghaladja a 22-23 ezer tonnát.

A keresletbővülés a húsra és a májra egyaránt vonatkozik, így a húsuk miatt tartott magyar pecsenyekacsák forgalma is megugrott az elmúlt hónapokban. A kacsánál folyamatosan nő a belső piaci kereslet is.Szabó Miklós szerint az árak a nagy kereslet ellenére csak mérsékelten emelkedtek., így a pecsenyekacsa húsát 5-8 százalékkal drágábban tudták értékesíteni a termelők.

Itthon 26-27 millió pecsenyekacsát és 6-6,5 millió libát vágnak le évente. Utóbbinak közel 90 százaléka exportra megy, míg a húsuk miatt tartott kacsák 70-80 százaléka kerül a külpiacokra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?