A francia járvány miatt tarolunk Európában

agrarszektor.hu
A legnagyobb európai kacsa- és libatermelő Franciaországot sújtó madárinfluenza miatti korlátozások kontinens szerte komoly keresletet generáltak a magyar áruk iránt. A kereslet ellenére csak kisebb, 5-8 százalékos áremelkedést tudtak elérni a hazai termelők.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

Nincs az a mennyiség, amelet ne tudnának eladni a hazai kacsa- és lúdtartók Európában a francia madárinfluenza miatti zárlatok és termeléskiesés következtében - írta a Magyar Idők. Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke elmondta: a fertőző betegség elsősorban a kacsaállományokat érinti Franciaországban, a termelés sok helyen állategészségügyi intézkedések miatt szünetel, újabb állományokat nem telepíthetnek a gazdák. A francia hatóságok legkorábban augusztusban oldhatják fel a korlátozást. Így a nyár végéig biztosan marad a keresleti piac a kontinensen. Magyarországon évi 1500-2000 tonna hízott májat állítanak elő, addig Franciaországban az éves mennyiség meghaladja a 22-23 ezer tonnát.

A keresletbővülés a húsra és a májra egyaránt vonatkozik, így a húsuk miatt tartott magyar pecsenyekacsák forgalma is megugrott az elmúlt hónapokban. A kacsánál folyamatosan nő a belső piaci kereslet is.Szabó Miklós szerint az árak a nagy kereslet ellenére csak mérsékelten emelkedtek., így a pecsenyekacsa húsát 5-8 százalékkal drágábban tudták értékesíteni a termelők.

Itthon 26-27 millió pecsenyekacsát és 6-6,5 millió libát vágnak le évente. Utóbbinak közel 90 százaléka exportra megy, míg a húsuk miatt tartott kacsák 70-80 százaléka kerül a külpiacokra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?