2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hét és fél mázsás szörnyeteg lett a kínai sertéskirálynő

agrarszektor.hu
Idén egy 750 kilós, óriási méretű koca nyerte a kínai sertéshizlaló versenyt. A jószág 210 cm hosszú és 105 cm magas volt, de még így is "eltörpül" a világrekordot tartó amerikai sertés méreteihez képest.

Kínában egyre népszerűbb a sertéshús, 1980 óta ötszörösére emelkedett az egy főre eső fogyasztás. Egy ideje már hizlalóversenyeket is tartanak, január elején például Honan tartományban, a hatalmas ázsiai ország középső részén vetélkedtek a gazdák. A győztes jószág egy 210 cm hosszú és 105 cm magas, 750 kilós "szörnyeteg" lett, amelynek a hátán akár egy felnőtt ember is könnyedén lovagolhat. A híradások szerint az egyébként jámbor természetű koca több tucat versenytársán felülkerekedve nyerte meg a kiírást.


A benevezett állatok mindegyike meghaladta az 5 mázsás súlyt, igaz, ezért legalább 2 éven át tartották őket a tulajdonosaik. A győztes jószág már a harmadik életévét is betöltötte, ami egy átlagos vágóállat esetében elképzelhetetlenül magas kor lenne. A sertés oldalára a "disznó" és az "uralkodó" jelentésű írásjeleket is felfirkantották a büszke tulajdonosok. Kínában átlagosan 140-150 kilósra hizlalják a vágóhídra szánt állatokat, a győztes kocából tehát öt ilyen jószág is kifutná.

A kínai súlyrekordot egy Ton Pig nevű disznó tartja, amely közel 250 cm hosszú, 110 cm magas és 895 kg tömegű volt, amikor 2004-ben (négyéves korában) elpusztult. A világrekorderhez képest azonban ez is eltörpült. Az USA Tennessee államában nevelkedett Big Bill 1155 kg-ot nyomott, hosszúsága elérte a 275 cm-t, magassága pedig a másfél métert. A szarvasmarha méretű állatot be akarták mutatni az 1933-as Chicagói Világkiállításon is, de nem sokkal előtte eltörte a lábát, ezért le kellett vágni.


Az óriási méretű állatról videó is készült:

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Portfolio Future of Finance 2022
Valami másik kis szöveg
EZT OLVASTAD MÁR?