Lakást és házat lehetne venni a legdrágább bikák árából (fotó)

agrarszektor.hu
Több mint 50 millió forintnak megfelelő összegért kelt el az a Limousin fajtájú bika, amely ma a csúcsot tartja az Egyesült Királyság legdrágább tenyészbikáinak listáján. A legértékesebb tenyészállatokat a tulajdonosok rendre olyan árakon értékesítik, amennyiért nálunk lakásokat, vagy akár családi házakat lehetne venni.

A legdrágább brit bikák különböző fajtájúak, és akad amelyiket az Egyesült Királyságban, de van olyan is, amelyiket az Egyesült Államokba adtak el - derül ki a tenyészállatokról készült összeállítűsokból. Az öt legmagasabb áron értékesített brit bika annyira drága, hogy az árukért nálunk lakást, vagy akár háromszobás családi házat is lehetne venni. Az Egyesült Királyságban az alábbi öt hatalmas tenyészbika tartja az értékesítési rekordokat.

Limousin marha

A legdrágább brit Limousin bikát ír tenyésztők nevelték, akik az állatot 147 ezer fontért, azaz 50 millió forintnak megfelelő összegért adták el 2015-ben. Az Ampertaine állományhoz tartozó, Ampertaine Gigolo névre keresztelt állat a csorda első borjai között született.

Aberdeen Angus marha

Az Aberdeen Angus fajtához kötődő rekordállat egy kicsit régebbről, 1963-ból származik, amikor 63 ezer fontért, vagyis mintegy 21 millió forintért adták el az Egyesült Államokban. Az adásvétel viszont a vevőnél nem bizonyult a legjobb üzletnek, mivel kiderült, hogy a bika terméketlen, ezért végül a biztosító megtérítette az árát az új gazdának.

Szimentáli marha

A legdrágább brit szimentáli rekordot egy skót városban állították fel 2013 februárjában. A csúcstartó bikát, amelyet a Bel Dhu Capercaillie névre kereszteltek, több mint 47 ezer fontért (16 millió forintért) értékesítették.

Brit kék marha

2017 májusában döntötte meg a legdrágább brit kék szarvasmarhafajta rekordját egy Dragon Blues Kai ET névre keresztelt, akkor 24 hónapos bika. Az állatot több mint 25 ezer fontért, azaz 8,5 millió forintnak megfelelő összegért adták el.

Hereford marha

Vern Logic, a világhírűnek tartott Vern-csorda bikája tartja a Hereford rekordot, az állatot 1962-ben adták el 20 ezer fontért (6,7 millió forint). A csorda egy másik tagjáért, Vern Robertért 30 ezer fontot is felajánlottak a tulajdonosnak, ő azonban ezt elutasította.Ezt követően kapott egy üres csekket is, amelyre bármilyen összeget ráírhatott volna, de ezt szintén elutasította. Azóta Vern Robertet csak "ár nélküli bikaként" emlegetik a brit marhatenyésztők.

Képek forrása: fwi.co.uk

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06