Csodatakarmányok a globális felmelegedés ellen

agrarszektor.hu
Mióta a marhákat meggyanúsították azzal, hogy böfögésükkel és szellentésükkel veszélyeztetik a globális klímát, a kutatók gőzerővel dolgoznak olyan csodatápokon, amelyek az anyagcseréjüket a "helyes" irányba terelik. Egyelőre féleredményekről lehet beszámolni.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


A marhák többet böfögnek és szellentenek, mint amennyi feltétlenül szükséges - vélekedik egy svájci cég, amelyik kifejlesztett egy olyan takarmányalkotót, melynek révén csökkenthető a jószágok metánkibocsátása - és ezzel nagyot léphetünk előre a globális felmelegedés elleni harcban is. A metán a mai tudásunk szerint nagyjából 20 százalékban felelős az éghajlatváltozásért. A metán-emisszió negyede pedig a kérődzők böfögése és szellentése révén kerül a levegőbe. A felmelegedés nagyobbik hányadát a szén-dioxid számlájára írják. Ha valamennyi üvegházhatású gázt figyelembe veszünk, akkor a tehenek anyagcsere-folyamatai csak 4 százalékban felelősek a globális felmelegedésért.

Elől és hátul is tilos?

Egyetlen marha évente mintegy három tonnányi szén-dioxidnak megfelelő mennyiségű metánt bocsát ki - elemzi a helyzetet a Lausanne melletti székhelyű Agolin cég ügyvezetője. Kurt Schaller azt állítja, hogy megfelelő takarmányozással ez a légköri szennyezés 10 százalékkal mérsékelhető. “Az Európai Unióban 25-28 millió marha kérődzik. Takarmány-keverékünket évente nagyjából egymillió egyed fogyasztja el. Ez ma nagyjából 300 ezer tonnás megtakarítást ereményez a szén-dioxid-kibocsátásban" - számol a szakember.

Az Agolin tapasztalatai alapján nemcsak a gázok fejlesztése csökken a speciális takarmánytól, hanem még a takarmány-hasznosulás is javul, ezáltal a tejtermelés is fokozódik. Ezeket a mutatókat pedig maguk a farmerek is könnyen ellenőrizhetik - érvel Kurt Schaller. A gazdákat általában nem érdekli, hogy böfög-e a tehén, a termelési paraméterek sokkal fontosabbak. Azonban vannak olyan térségek a világban, ahol már most kötelezettséget kell vállalniuk a termelőknek a gázkibocsátás csökkentésére. Például Kaliforniában a farmereknek 40 százalékkal kell visszafogniuk a metántermelést. Ez megalapozza a hasonló termékek jövőjét.

A svájci csodatakarmány összetételéről semmit nem lehet tudni, viszont egy másik kutató az angliai Aberystwyth Egyetemen egy  fokhagymából nyert szerves kénvegyület segítségével ölte el a tehén emésztőrendszerében tevékenykedő metántermelő baktériumokat. Ő az allicin etetésével egyenesen 40 százaklékos gázkibocsátás-csökkenést mért a marháknál. Sajnos a fokhagymával táplált tehén teje is fokhagymaízű lett. Úgyhogy bizonyos sajtok kedvelőit leszámítva ez a megoldás nem találna kedvező fogadtatásra a fogyasztók körében.

(Forrás: Euractive.com)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?