Extrém kaland: Ilyen a tejbegyűjtés az Alpok 1200 méteres magasságaiban (Videó)

agrarszektor.hu
200 termelő várja a tartályos kocsit az alpesi Brechtesgaden térségében. A kisfilmet tulajdonképpen reklám céljából készítette a helyi tejfeldolgozó, hogy érzékeltesse, mennyire elkötelezett a hegyi falvak, tanyák tehenészetei iránt, mennyire extrém körülmények között is számíthatnak rá a termelők. A cég őrzi az imázsát: most is megígérte, akikhez nem jut el a tejeskocsi a hóhelyzet miatt, azoknak is kifizeti a leszerződött tejmennyiséget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sofőrként a tél a legveszélyesebb időszak a számomra. Ezer-ezerkétszáz méteres magasságban, keskeny, helyenként hófútta, rosszul takarított, keskeny utakon haladok. Meredek emelkedőkön vagy lejtőkön vezet az út. A tej meg csak lötykölődik a tankban... Tökörjégen aztán könnyen megcsúszik az autó, és a tej ilyenkor rendszerint a legrosszabb irányba lendül...."

- meséli Franz Foisner, akit 200 tejtermelő vár a berchtesgadeni hegyekben. A helyi tejfeldolgozó sofőrje meggyőződéssel meséli, hogy ezeknek a kisgazdaságoknak fontos megmaradniuk a táj ápolása érdekében. Miközben a hóláncot szereli fel, elmeséli, hogy a legjobban a megcsúszástól fél. Volt már olyan, hogy egy hókupacban kötött ki így, és aztán egy órán keresztül lapátolta ki magát belőle, de szerencsére kontrolálhatatlan helyzetbe még nem került. "A feleségem minden este nagyon örül, amikor megérkezem" - teszi hozzá.

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az alpesi Berchtesgaden térségében az utóbbi hetek nagy havazásai extrém körülményeket teremtettek az utakon. Márpedig a tejet így is be kell gyűjteni a hegyekben megbúvó tehenészetekből. A hideg időjárás és a szokásosnál egyébként is gyengébb takarmányminőség miatt ugyan visszafogottan termelnek a jószágok, de nem állnak le. Kiönteni pedig senki sem szeretné a tejet. A hóborítta ágak le is szakadnak, emiatt egy-egy hegyi utat időnként lezárnak. Ha csak 6 órával később érkezik a tartályos kocsi, már az is egy kihívás a tehenészetekben.

A berchtesgadeni tejfeldolgozó szolidáris a szerződött gazdákkal: azoknak is kifizeti a teljes tejpénzt, akikhez a hóhelyzet miatt nem jutott el a tejeskocsi. A kisfilmben az extrém körülmények között végzett tejbegyűjtést említik az alpesi tej magas árának egyik okaként: a síkvidéki tejfeldolgozókból fele-negyedáron kerül ki az egészséges ital. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?