2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Egyre kevesebb a szarvasmarha Európában

agrarszektor.hu
A nyugati EU-tagállamok háromszor több marhahúst esznek, mint a keleti országok. Az elkövetkező 10 évben 5 százalékos marhahúsfogyasztás-csökkenés várható, miután a termelés is zsugorodó pályára áll az öreg kontinensen - tudósít az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentésében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az Európai Bizottság decemberben megjelent projekciója szerint az unió marhahús-termelésének folyamatos csökkenése várható 2019-től 2030-ig. A közösség marhahús-termelése csaknem 8 millió tonna lehet 2019-ben, nem változik számottevően a 2018. évihez képest. Az előrevetítés szerint a kibocsátás 7,54 millió tonna körül alakulhat 2030-ban, ami 6 százalékkal múlná alul a 2018. évi mennyiséget.

Az unió marhahúsexportja a 2030-ig tartó időszakban a kibocsátáshoz hasonlóan csökkenhet. A marhahúsimport viszont 2028-ig folyamatosan növekedhet és elérheti a 350 ezer tonnát. Addigra a közösség marhahús-fogyasztása előreláthatóan 5 százalékkal csökken. A vizsgált időszak végére az egy főre jutó fogyasztás a régi tagországokban 12 és 13 kilogrammközött mozoghat, míg az új tagországokban 4 kilogramm körül stagnálhat.


Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség 680 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2018 első tizenegy hónapjában, 3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Eközben a közösség élőmarha- és marhahús-importja 10 százalékkal 315 ezer tonnára nőtt. A behozatal 41 százaléka Brazíliából, 20 százaléka Argentínából és további 16 százaléka Uruguayból származott.

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja alig 1 százalékkal 41,2 ezer tonnára nőtt 2018 január-novemberében az előző év azonos időszakához képest. A főbb partnerek Törökország, Ausztria és Horvátország voltak. Törökországba 22 százalékkal csökkent a kivitel. Ausztriába 15 százalékkal, Horvátországba pedig 13 százalékkal nőtt a kiszállított mennyiség. A fiatal bika termelői ára 824 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2018 decemberében, csaknem 5 százalékkal növekedett az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31