Elárulta az RTL milliárdos agrárcápája, kik az igazán értékes munkavállalók Magyarországon

agrarszektor.hu
Óriási előnyben vannak ma azok, akiknek konkrét szakmájuk van, a Magyarországon is tomboló munkaerőhiány miatt ugyanis aki ért valamihez, az szinte bármennyit elkérhet a munkájáért - mondta el az agrárszektor.hu-nak adott interjújában Moldován András befektető, a Mangal Ilona Sertéshízlalda Kft. tulajdonosa, az RTL Klub Cápák között című műsorának egyik zsűritagja. Az állattenyésztési szoftver fejlesztésével foglalkozó Animalsoft Kft. alapítója elárulta, hogy a rendszer legnagyobb előnye, hogy a használata humán erőforrás megtakarítással jár, ami a jelenlegi piaci környezeteben hatalmas gazdasági fölényt jelenthet egy vállalatnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor.hu: Véget ért a Cápák között című műsor az RTL Klub-on, amelyben a zsűri egyik tagjaként vett részt. Milyen tapasztalatokat szerzett a műsorban való részvétellel, voltak olyan ötletek, amelyeken Ön is meglepődött, és kiemelkedőnek tartott?

Moldován András: Olyan sajnos nem volt, amin meglepődtem. Azt tapasztaltam, hogy a pitchelők döntő többsége felkészületlen volt, irreálisan magasra árazta a saját vállalatát és csak keveseknek volt igazi víziójuk. Nyilván ennek az is oka, hogy ez itt nem Amerika, de azért bízom benne, hogy ha lesz következő évada a Cápák között műsornak, az érdekesebb lesz, bátrabban jelentkeznek majd a vállalkozók.

Mennyire nehéz most egy kezdő vállalkozásnak helyt állnia Magyarországon? Mire van szükség ahhoz, hogy sikeres legyen egy újonnan indult vállalat?

Ma sokkal könnyebb, mint tíz évvel ezelőtt. Óriási a pénzbőség, mindenki befektetést keres és a kockázati tőke alapok is finoman szólva szórják a pénzt. Nagyon kevés a munkaerő, gyakorlatilag aki akar és tud csinálni valamit, az bármennyit kérhet a munkájáért. Azok pedig különösen előnyben vannak, akik értenek valamihez, tehát konkrét szakmájuk, képesítésük van. Egy vízvezeték-szerelő vagy egy kőműves ma nagyobb érték, mint egy vállalatigazgató.

Láttuk a honlapon, hogy a Jack's Burger franchise partnereket keres, várható ebben változás a jövőben? Miért tartotta fontosnak egy kézműves hamburgerező nyitását Budapesten? Egyre több ilyen jellegű hamburgerező van a városban, nincs túl nagy verseny ezen a piacon?

A Jack's Burger nem franchise, minden üzlet a mienk! Egyébként nem fontos ilyet nyitni, de lehet vele pénzt keresni. Nagyanyám jelmondata az volt, hogy enni kell! Ez ma is igaz. A verseny egyébként nagy, rengetegen nyitnak vendéglőt, függetlenül attól, hogy értenek-e hozzá. 

2015-ben megalapította az Animalsoft Kft.-t, amely kifejezetten állattartási szoftverek készítésére és üzemeltetésére szolgál. Konkrétan milyen szoftverekről van szó és döntően mely állatfajhoz tartozó cégek használják?

Egyetlen szoftverünk van, amely viszont egy moduláris rendszerű ERP, amely bármely haszonállatfajra beállítható. Olyan, mint egy bűvész, amelyik ruhát vált a fekete lepel alatt. Egy olyan platformot fejlesztünk, amely pénzügyi alapon képes az állattartási tevékenységet kifejezetten érték-alapon nyilvántartani és elemezni, miközben a teljes ökoszisztémában jelen lévő IoT megoldásokat is befogadja. Ez ma teljesen egyedülálló a világban.

Inkább magyar ügyfelek használják a szoftvereket, vagy vannak külföldi partnereik is? Cél a külföldi terjeszkedés?

Ma még inkább magyarok, mindig mondom, amit itt el lehet eladni azt a világon bárhol el lehet adni. De már van külföldi ügyfelünk és több Magyarországon működő, eredetileg külföldi vállalkozás is használja.

Egyre nagyobb a munkaerőhiány a mezőgazdaságban, így az állattenyésztésben is. Ebből a szempontból segítséget jelenthet a gazdálkodók, illetve állattenyésztésben dolgozók számára a rendszer? Milyen előnyökkel jár egy cég számára a rendszer használata?

Pont ez az egyik legnagyobb előnyünk! Biztosan humán erőforrás megtakarítással jár a szoftver használata, persze egy vállalat minél nagyobb, annál többet tud spórolni. Az elemezés, az információ azonnali jelenléte pedig további hatalmas gazdasági előnyt jelent.

Az agráriumban is megjelent már a digitalizáció, főként azonban a növénytermesztésben hódít. Mit gondol, milyen eszközök, újítások lennének még hasznosak az állattenyésztésben dolgozók számára? Nehezebb olyan szoftvert létrehozni, amely az állattenyésztők számára nyújthat segítséget, vagy mit gondol, mi lehet az oka annak, hogy inkább a növénytermesztésben jelent meg nagyobb mértékben a digitalizáció?

Sokkal nehezebb, ez a tevékenység lényegesen szerteágazóbb. A mi szoftverünk megkönnyíti a munkát, de természetesen rengeteg Smart megoldás van, ami még bevezetésre vár.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13