Sokat hozhat a konyhára ez a biznisz: most megéri galambot tartani

agrarszektor.hu
Még idén elindulhat a Szárnyaló gazdaság program megvalósulása, amely a magyar húsgalambtenyésztés fellendítését célozza. Az Agrárminisztérium célja, hogy minden megyében legyen 10-30 komoly húsgalambtenyésztő, és a felvásárlás, valamint feldolgozás is biztosítva legyen. A NAK hírét szemléztük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagy István agrárminiszter tavaly decemberben jelentette be, hogy Szárnyaló gazdaság néven elindítja a nemzeti húsgalambprogramot. A cél az, hogy Magyarország ismét elérje a rendszerváltás előtti szintet, amikor világviszonylatban is a piacvezetők között volt a vágógalamb-előállításban. Emellett az évszázados hagyományokkal bíró vágógalamb-tartás újbóli fellendítése és a galambhús-fogyasztással kapcsolatos, az elmúlt évtizedekben kialakult fogyasztói attitűd megváltoztatása is szerepel a program célkitűzései között. Nagy István a program koordinációjával Bárdos Istvánt, a Magyar Postagalamb Szövetség és a Nemzeti Postagalamb Szövetség elnökét bízta meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

A programban résztvevők számára az Agrárminisztérium 2019. augusztusában egy megpályázható támogatást is meghirdetett. Mivel a galambtartás nem igényel költséges nagyüzemi felszerelést, a támogatás nem a technikai háttérre, hanem a tenyészállatok beszerzésére fordítható. A támogatási kérelmeket csak a 2019. augusztus 1-je és a 2020. október 15-e között vásárolt tenyészállatokra lehet igénybe venni, a kérelmek benyújtására három körben lesz lehetőség, az első ilyen kérelem benyújtási időszak 2019. október 1-je és 2019. október 15-e között lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy idén 24 millió forint áll rendelkezésre a programban résztvevők számára a támogatási konstrukcióban, amely a számítások szerint négyezer tenyészállat megvásárlására lesz elegendő. Ezek beszerzésével pedig már már idén elindulhatnak a mintaprogramok. Az agrárminiszter szerint megfelelő fajtaválasztással, korszerű tenyésztéstechnológiával és jól kialakított logisztikai háttérrel és jó marketinggel nem lehetetlen az elmúlt évtizedekben hanyatlásnak induló ágazat feltámasztása.

Bárdos István a Szárnyaló gazdaság nemzeti húsgalamb programért felelős miniszteri biztos elmondta, hogy elsősorban nem a támogatás fogja sikerre vinni a programot, hanem a benne részt vevő tenyésztők munkája és lelkesedése. A miniszteri biztos beszámolt arról is, hogy az elmúlt hónapokban az ország 7 megyéjében 19 tanácskozást tartottak a galambtartás felelevenítése érdekében, amelyen számos régi és új galambtenyésztővel is tárgyaltak. Bárdos István beszámolt arról is, hogy sikerült kiválasztani azt a hústermelésre tartott galambfajtát is, amellyel elindulhat a hazai tenyésztés. Ez egy különösen szapora francia fajta, amely 29 nap alatt költi ki a fiókáit, de 12 nap múlva már újra tojásokat rak. Az egyedek gyorsan nőnek, a kikeléstől számított 30 napon belül elérhetik az 500-700 grammos vágósúlyt. A már említett négyezer galamb egyfajta tenyészbázist fog alkotni, amelynek utódaiból jutnak majd el a gazdálkodókhoz az első szülőpárok.

Bárdos István arról is beszélt, a tervek szerint egy tenyésztőhöz 100-200, de legfeljebb 500 szülőpár kerülne kihelyezésre. Ezek nevelése napi pár órás elfoglaltságot jelent, így a galambtenyésztés kiváló alternatíva lehet a munka, a nyugdíj vagy éppen a gyermeknevelés melletti pluszkereset biztosításához. Az is fontos szempont, hogy a program ott is munkalehetőséget teremthet, ahol ma nehezebb a megélhetés. A miniszteri biztos elmondta, hogy most azt akarják elérni, hogy minden megyében legyen 10-30 olyan termelő, aki legalább 100-200 galambot tart. A tenyésztés mellett a felvásárlás és a feldolgozás megszervezése is folyamatban van, a cél ott az, hogy a galambtartóknak 100 kilométeres körzeten belül biztosított legyen a felvásárlás.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58