Színt vallott a Házasodna a gazda sztárja: ezért nehéz megélni Magyarországon

agrarszektor.hu
Sokkal több pénzt kaphatnának az egyéni vállalkozóként működő állattenyésztők az eladott húsért és állatért, ha közvetlenül, és nem a kereskedőn keresztül tudnák eladni az árut - mondta el az agrárszektor.hu-nak Berecz Balázs, az RTL Klub Házasodna a gazda egyik gazdája. A Vas megyei Szergényben gazdálkodó férfi azt is elárulta, hogy milyen kihívásokkal kellett megbírkóznia idén, illetve, mivel tervez dobbantani a piacon jövőre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Berecz Balázs egyéni vállalkozóként növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozik a  családi gazdaságban, előbbit még az édesapja kezdte el 20-30 éve. Balázshoz ugyanakkor mindig is közelebb állt az állattenyésztés, ezért 2013-ban 30 borjúval belefogott a magyartarka-tenyésztésbe. Jelenleg 112 pedigrés, A osztályú magyar tarkája van, amely mind húsmarha, fél évig istállóban, fél évig pedig a 36 hektáros réten vannak.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

"Azért éppen a magyar tarkát választottam, mert ennek a fajtának sokkal nyugodtabb a vérmérséklete, és az időjárásra sem annyira kényes, mint a többi marhafajta" - árulta el a gazda.

Habár elmondása szerint a magyar tarka húsának a minősége sokkal jobb, mint például a szürke marháé, az árakban ez azonban egyálalán nem látszik meg. Az állat kilójáért ugyanis most is ugyanannyit kap, mint mennyit hat éve, a kiadások ugyanakkor évről évre folyamatosan emelkednek.

"Ha közvetlenül, és nem kereskedőn keresztül kellene eladni a húst, akkor sokkal több pénzt lehetne kapni érte" - tette hozzá.

A bikákat általában külföldre viszi az a cég, akiknek Balázs értékesít, az üszőket azonban hat éve nem adja el. Mint mondta, sokkal nagyobb pénz van az üszőkben mint a tenyészbikákban, így jövőre megpróbálkozik majd az eladásukkal, azt azonban most még nem lehet tudni, milyen áron tudja eladni őket, és hosszabb távon megéri-e majd.

Forrás: Rtl Klub

A gazda szerint az országban szinte mindenhol nehéz a mezőgazdaságból megélni. Nekik legelővel és erdővel összesen 172 hektár területük van, amelyből 50 hektár rét, 10 hektár erdő, a maradék pedig szántóföld, amelyen növényeket termesztenek: döntően napraforgót, kukoricát és búzát, de van néhány hektár lucerna is. Balázsék gazdaságában például az okoz mindig komoly problémát, hogy nem megfelelő a talajuk a növénytermesztéshez. Ugyanakkor évről évre felmerülnek a gazdaságban egyedi gondok is, ilyen volt az idei is. A marháknál ugyanis felütötte a fejét egy vírus, amelyet azonnal kezelni kellett, a borjakat pedig folyamatosan oltották, annak érdekében, hogy nehogy elpusztuljanak. Az eset egyébként szerencsésen végződött, hiszen mindegyik állat épségben megúszta a vírus támadását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?