2024. július 27. szombat Olga, Liliána

Nem bírnak magukkal a britek, megint elszabadult a tejtermelés

agrarszektor.hu
Alig vagyunk túl a tejpiaci válságon, máris újabb sokkoló hírt adnak Európa tudtára a britek: idén októberben 25 éves távlatban mindössze egyetlen egyszer termelt több tejet Nagy-Britannia. Az 2019/20-as gazdasági évben októberig 7,44 milliárd litert szállítottak be az itteni gazdák.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A britek idén 2 százalékkal haladták meg a tavaly beszállított tejmennyiséget, így 25 éves távlatban nézve a második legerősebb tejpiaci félévet (ami áprilisban kezdődik) tudhatják maguk mögött. A megugrás oka a csapadékos nyár volt.

Az utóbbi években a termelési mélypont Nagy-Britanniában szeptemberben volt, idén azonban kevésbé érződött a termelésvisszaesés a feldolgozók szerint. Ágazati várakozások alapján ősszel és a tél folyamán viszont a tavalyi termelési szint alá eshet a mennyiség. Mindez arra vezethető vissza, hogy idén végre megérkeztek az esők, kedvező volt a fűhozam, így a gazdák a tömegtakarmányokat részesítik előnyben. A tehenek nyári termelési felfutása után ideje lenne elővenni a koncentráltabb takarmányokat, ám ezek drágabbak, mint a rétiszéna vagy szenázs. Mindennek csak mostanában érződik a hatása a termelésre.

Tejözön (Forrás: gettyimages.com)

Szeptemberben és októberben már ahhoz is túl csapadékos volt az időjárás, hogy a teheneket kiengedjék, mivel ez a legelők állapotának romlásával járt volna. A rétiszéna és a szenázs azonban bőségesen a rendelkezésükre áll, és ez várhatóan így is marad. A brit tehenészetekben a tél folyamán is kevesebb abrakot és koncentrátumot fognak felhasználni az állatok takarmányozására, mint 2018-ban, ami egy extrém száraz, takarmányhiányos évjárat volt. Ez viszont azt jelenti, hogy egységnyi takarmányban kevesebb emészthető energia áll a tehenek rendelkezésére, így a termelésük lassacskán visszaesik, és végül a tavaly szint alatt marad - latolgat a mezőgazdaság és a kertészet fejlesztését felkaroló szakmai szervezet, az Agriculture and Horticulture Development Board tejágazati részlege.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31