2021. október 21. csütörtök Orsolya

Hírek - Állat

2021-től tilos az állatokat a prémjükért tartani

A szlovák parlament múlt heti döntése nyomán 2021-től tilos lesz állatokat a szőrméjükért tenyészteni az országban, kivéve a már működő farmokat, amelyek 2025-ig kapnak haladékot - írja a g7.hu. Az oldal korábban arról számolt be, hogy 2025-re Norvégia is felszámolja a szőrmeiparát. A tiltás az állatvédők titkos videóinak köszönhető.
 
 

A pozsonyi törvényhozás a Humánny Pokrok (nagyjából emberséges fejlődést jelent) nevű állatvédő szervezet márciusban elkezdett kampányát követően tűzte napirendre a szőrmekérdést. A civilszervezet által egy nyércfarmról nyilvánosságra hozott szörnyű videó és képek nagy felháborodást váltottak ki, több mint 76 ezren írták alá a tiltást támogató online petíciót - írja a g7.hu.  A Fur Free Alliance szerint ezzel az ország második legtámogatottabb internetes aláírásgyűjtése lett, a lakosság 1,4 százaléka fejezte ki egyetértését.

Nyérc a ketrecben

Az országban nyolc telepen tartanak nyulakat a szőrükért, továbbá egyetlen, akár 5000 állatot befogadni képes nyércfarm található – kizárásos alapon tehát ezen az észak-szlovákiai telepen készülhettek az ominózus felvételek. Ezeken az látszik, hogy ezeket apró és okos vadászállatokat ürüléktől mocskos ketrecekben tartják, sokuk testét nyílt sebek borítják, és többségük értelmetlen, önmagába visszatérő mozgássorozatot végez: a bezártsággal járó zavarodott viselkedés nyilvánvaló jelét.

A 150 fős szlovák parlamentben 107-en szavazták meg a jogszabályváltozást. A Fur Free Alliance szerint Szlovákia a 15. európai ország, ahol tilos lesz állatokat a szőrméjükért tartani. Térségünkben Csehországban, Ausztriában és a délszláv államokban már korábban így döntöttek, Magyarországon és Romániában ugyanakkor továbbra is legális ez a tevékenység. Komáromban működik Európa legnagyobb csincsillafarmja, amelynek tulajdonosa egyben a világ legnagyobb termeltetője. A farmon 6000 törzsanyával dolgoznak, 9 országban van képviseletük, beleértve Argentínát és Brazíliát is. Az 1991-ben alapított cég árbevétele az utóbbi években folyamatosan zuhan, a tavalyi évet már veszteséggel zárták.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu