Új trend ütötte fel a fejét a magyar juhászoknál: már nem a húsvétra gyúrnak

Új trend ütötte fel a fejét a magyar juhászoknál: már nem a húsvétra gyúrnak

Bõle István
Egy évtizeddel ezelőtt még a legtöbb juhászatban úgy ütemezték a bárányok születését, hogy azokat húsvét előtt értékesíthessék, elsősorban az olasz vásárlók részére, mostanra azonban már nem ez az elsődleges szempont a gazdaságok többségében. Jelenleg a korábbiakhoz képest magas a felvásárlási ár, de a juhászok állítják: nem marad náluk több pénz, mert közben nagyot emelkedtek a takarmányárak, illetve többet kell költeniük más, a tenyésztéshez vásárolt anyagokra is.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Télen is meg kell járatni a nyájat, de néhány hete már friss, zöld növényekből is haraphatnak séta közben az állatok. Rácz János ócsai családi gazdálkodó állatai most az akácerdőt járják és vadzöldséget, cigányzabot, medvehagymát legelnek. A gazda az Agrárszektornak elmondta, nagyon sokat jelent az állatok fejlődésében az ezekben a növényekben lévő friss vitamin, ráadásul van már tyúkhúr is, amitől hízik a birka.

A tapasztalt juhász a korábbi másfél évtizedben májusban elletett, de az idén egy hónappal korábbra ütemezte a bárányok többségének megszületését. Döntését azzal indokolta, hogy a tél az ő vidékükön nem olyan kemény, mint amilyen az ezredforduló előtt volt. A rovarlárvák kevésbé pusztulnak, mint a kemény fagyok idején, ezért legalább egy hónappal korábban rajzanak azok az élősdik, amelyek zavarják az állatokat. Fertőzik is a birkákat, szájvarasodástól a tőgybetegségekig sokféle bajt okozhatnak. Ráadásul, amire az áprilisban született kicsik akkorák lesznek, hogy kimehetnek a bárányóvodába, május végén, július elején, már lesz tömegével friss fű és megoldható az anyákról való leválasztásuk is - hangsúlyozta Rácz János. 

Ebben a juhászatban már tízedik esztendeje módszeresen szelektálják az anyaállatokat. Elsősorban azokat a jerkéket tenyésztik tovább, amelyek kettes, avagy hármas ikerként jöttek a világra. Minden harmadik évben a teljes állomány valamennyi egyede vérvizsgálaton esik át, csak a teljesen egészséges anyától származó jerkék maradhatnak a nyájban.

Most 1300 és 1500 forint között lehet eladni kilogrammonként a bárányokat. Ez az ár jónak mondható, de a gabonahiány miatti magas takarmányár elviszi a juhászok jövedelmének jelentős részét. Pest megye déli részén ezekben a napokban 8500 forint körül lehet megvásárolni egy mázsa kukoricát, a báránytáp 12-13 ezer forint között mozog, a lucernaszéna bálájáért 15-20 ezer forintot kérnek, szalmabálát pedig (az almozáshoz elengedhetetlen ebben az időszakban) 6-7 ezer forintért kínálnak.

Rácz Jánosék 180 hektáron gazdálkodnak, aminek egyik fele gyep, a másik pedig szántó. A szakember szerint sokkal közelebb lehetnének a takarmány-önellátáshoz, ha a területeiket nem dúlnák fel rendszeresen a vaddisznók, szinte minden reggel százezres káruk keletkezik, összesen pedig már sok milliós vesztegségről lehet beszélni. A 10-12 hektáros rétükből már 8 hektáron az idén fű sem nő majd, olyan mélyek a túrások. Egy 11 hektáros táblát is a teljes felületében "felszántottak" az állatok, ezt a területet azonban tavaly felülvetették, ám csak a fűmag ára 600 ezer forint volt. Ezen kívül több tízezer forintba kerültek a műveleti költségek, és a vadkár miatt valószínű, hogy az idén egyetlen bála szénát sem tudnak majd innen hazavinni. 

A Pest megyei juhászok a néhány hónappal ezelőtt megalakult kiskérődzők termékpálya bizottságtól elsősorban azt várnák, hogy megszervezzék a most holtponton lévő gyapjúértékesítést. Rácz János tanyáján is már két tavaszon lenyírt gyapjú várja az elfogadható árat kínáló vevőjét. Kilogrammonként 40 forintos ár érkezett eddig, pedig öt évvel ezelőtt ez az ár 350 forint volt. Legalább a nyírás költségét szeretné megkapni a családi gazdaság, egy állatot most 600 forintért szabadítanak meg profi nyírók a téli bundájától, amelynek súlya 3 kilogramm körüli. A juhok gazdái szerint nemcsak a ruhaiparban lenne felhasználható a gyapjú, hanem kiváló anyag lehetne például épületek szigetelésében is, amelyre már több külföldi példa létezik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?