Súlyos mérgezési hullám pusztít Magyarországon: rengeteg állat van veszélyben

Súlyos mérgezési hullám pusztít Magyarországon: rengeteg állat van veszélyben

agrarszektor.hu
A hazai élővilágot, azon belül elsősorban a ragadozó madarainkat fenyegető egyik legsúlyosabb veszély a mérgezés, ami egyes fajoknál akár a kipusztuláshoz is vezethet. 2021-ben komoly mérgezési hullám pusztított Magyarországon, az Agrárminisztérium adatai szerint a napvilágra került 18 eset során 224 védett madár, köztük 165 ragadozó madár esett áldozatul. Ugyanakkor a természetbe kihelyezett méreg nem csak az állatvilágra jelent veszélyt, a tiltott növényvédő szerekkel átitatott csalétkek az emberi egészségre is károsak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mintegy 1600 védett állat, köztük 1042 ragadozó madár, azon belül pedig 278 sas pusztult el bizonyíthatóan az illegális mérgezések következtében Magyarországon az elmúlt 16 évben - írja a Magyar Nemzet. Az agrártárca adatai szerint tavaly rendkívül súlyos mérgezési hullám pusztított Magyarországon, a napvilágra került 18 eset során 224 védett madár, köztük 165 ragadozó madár esett áldozatul. Minden idők legsúlyosabb mérgezéses esete Tura település határában történt. A szakemberek összesen három fokozottan védett, 90 védett és 15 nem védett állat tetemét, valamint rekordszámú, 141 mérgezett csalétket találtak a területen augusztus és november között. Az Agrárminisztérium szerint ezek az esetek azon túl, hogy drasztikus kárt okoznak a természeti környezetben, közveszélyt is jelentenek, hiszen a kihelyezett mérgek már csekély mennyiségben is halált, illetve maradandó egészségkárosodást okozhatnak. A tárca szerint a mérgezéseket szinte minden esetben már betiltott növényvédő szerrel követik el, aminek már a birtokban tartása is bűncselekmény. Ráadásul, aki méreggel fokozottan védett vagy védett gerinces állatot ejt el, az orvvadásznak tekinthető.

A bűncselekménytípus teljes felszámolása érdekében a közelmúltban több fontos kormányzati intézkedés is született, az Országgyűlés 2021 év végén fogadta el például az állatok védelméről szóló törvényjavaslat szigorítását. A büntető törvénykönyv módosítása értelmében aki mérget vagy az állatok elpusztítására alkalmas csalétket helyez ki a természetbe, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat, de már a bűncselekményre irányuló előkészület is két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?