Döntött az EU: több száz milliós támogatást kapnak ezek a magyar gazdák

Döntött az EU: több száz milliós támogatást kapnak ezek a magyar gazdák

MTI
A kérődző ágazat állatjólétének népszerűsítésére egymillió euró támogatást nyert el az Európai Unió pályázatán a magyar Juh Terméktanács két spanyol szakmai szervezettel közös konzorciuma - hangzott el a projekt online nyitó rendezvényén.  

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hároméves program során a magyar fél 75 ezer eurót fordíthat az állatjóléti intézkedések, a fenntartható gazdálkodás népszerűsítésére - jelezte a szervezet. Jávor András professzor, a Juh Terméktanács elnöke azt mondta, hogy Magyarország uniós csatlakozása után még nőtt a juhállomány: 1,2 millió fölé emelkedett az anyajuhok száma, de azóta 700 ezerre zsugorodott, exportra pedig évi mintegy 500 ezer állatot szállítanak a tenyésztők.

A szakember "végtelenül rossznak" nevezte az évek óta nem változó, anyajuhonkénti 0,7-es hozamot. Ennek okát egyebek mellett abban látja hogy zsugorodott a legelők nagysága, a 8-10 órát legelő állatok nem jutnak mindig megfelelő mennyiségű takarmányhoz, az istállók elavultak, kevés a precíziós rendszer az ágazatban, és a munkaerő minősége is kívánnivalót hagy maga után. Ugyanakkor - tette hozzá Jávor András - a gazdák a legjobb feltételt szeretnék biztosítani az állatoknak, minden állattartó abban érdekelt, hogy komfortosabb feltételeket teremtsen a juhoknak. A terméktanács elnöke szerint a hazai gazdálkodás képes az anyajuhonkénti 1,3-1,6 értékesített bárány előállítására.

Kukovics Sándor, a Juh Terméktanács ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a kiskérődző állatok többségét kiváló körülmények között tartják, de az ágazatot a szétszórtság, az elaprózottság jellemzi. Példaként említette, hogy jelenleg 15 ezer üzemben valamivel több mint 993 ezer juhot tartanak az országban, és ezekből csak 5,4%-os azoknak a gazdaságoknak az aránya, amelyekben 300-nál több juhot nevelnek.

Az uniós és hazai állatjóléti támogatásról szólva kiemelte: ez a támogatás most nagyállat-egységenként meghaladja a 208 eurót, ami egy egyed esetében 32,21 eurót, több mint 13 ezer forintot jelent. Ez versenyben van a direkt támogatási rendszerrel

- tette hozzá Kukovics Sándor.

Soós Mihály, az InnoFood Marketing Kft. ügyvezetője jelezte: az Európai Unió állatjólét kampányt indított számos országban. Egy felmérés szerint ugyanis a megkérdezettek 99%-a azt mondta, fontos megvédeni a haszonállatok jólétét, a véleményt formáló uniós polgárok 59%-a pedig kész többet fizetni az ilyen körülmények között nevelt állatokért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?