Ez durva: nem is gondolnád, milyen halat találtak Magyarországon

Ez durva: nem is gondolnád, milyen halat találtak Magyarországon

agrarszektor.hu
Titokzatos hal bukkant fel a Hévízi-tóban. Az állat egy, a tó forrásbarlangjában készült víz alatti videóban tűnt fel. A felvétel készítője a Magyar Haltani Társasághoz fordult az ismeretlen hal beazonosításának érdekében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt években gyakrabban fordult elő, hogy a Hévízi-tóban olyan halfajt mutattak ki, amely a magyarországi természetes vizekben eddig nem volt ismert - olvasható az Infostart oldalán. Ez a minta folytatódott a napokban, amikor a Magyar Haltani Társaság egyik olvasója a szervezet Mit fogtam? című rovatába egy ismeretlen halról készült felvételt küldött be. A magánszemély a rejtélyes állatot a Hévízi-tó forrásbarlangjában készült víz alatt készített videón fedezte fel.

A halról a Magyar Haltani Társaság akvarisztikai szakértője kiderítette, hogy egy óriás algaevőhal (Ptergyoplichthys pardalis). Ennek a hétköznapi beceneve a plekó, és jóformán minden állatkereskedésben beszerezhető. Maga a faj azonban Dél-Amerika északi részén, Peruban és Bolíviában őshonos, ezért a fehérvizes esőerdei körülmények a legmegfelelőbbek a számára.

2015 óta egyébként már olyan édesvízi trópusi halak kerültek ki a Hévízi-tóból, mint például a pompás malawisügér, a citromsügér, a jaguársügér, az ötfoltos tarkasügér, a tűzfejű tarkasügér és a jukatáni fogasponty. A szakértők szerint a jelenség arra vezethető vissza, hogy a Hévízi-tó kifolyójától egy-két kilométeren át meleg a víz, és felelőtlen akvaristák ezt te­lerakják olyan halakkal, melyeket akváriumi céllal tartanak az országban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31