Kistermelők is elkezdhetik: van perspektíva a fürjtenyésztésben?

Kistermelők is elkezdhetik: van perspektíva a fürjtenyésztésben?

Gervai Péter
Ma már egyre több helyen lehet kapni az apró fürjtojásokat, amiről azt mondják, hogy jótékony hatással van az egészségre. Méretét tekintve egy tyúktojás körülbelül 4-5 fürjtojásnak felel meg azonban ez a kicsi tojásféle számít a legegészségesebbnek a többi háziszárnyaséhoz képest. Az elmúlt években egyre többen láttak fantáziát a tartásukban, de jellemzően kistermelői szinten foglalkoznak vele - igaz, más állattartáshoz képest lényegesen kisebb beruházást is igényel. Találkozhatunk ugyanakkor olyan tenyésztővel is, akinek sikerült komolyabb piacot kiépítenie.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sokféleképpen feldolgozható a fürjtojás, amely egyre kedveltebb alapanyag itthon is, a kicsi, barnás pöttyökkel tarkított tojásfajta, tápanyagtartalmát tekintve pedig gazdagabb, mint egy tyúktojás. Négy-öt fürjtojás tömege tesz ki egy tyúktojást ám a fürjtojásban magasabb az ásványi anyag tartalom, hiszen ötször annyi foszfort rejt magában, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet, de magasabb az A-vitamin tartalma is, ellenben fele annyi koleszterint tartalmaz.

Nem igényel túl nagy helyet

Kevés hely is elegendő a fürj számára hiszen egy tojóketrecben 90-100 négyzetcentiméteren egy egyed tartható.  Egy évben intenzív körülmények között, zárt rendszerben és szabályozott világítás mellett egy tojótól 280-300 db tojásra lehet számítani. Az étkezési tojástermelő fürjek egy évig tarthatók termelésben. A tenyésztojás előállítására a 60-210 napos kor közötti madarak ajánlottak.  

A fürjcsibéknek fontos a meleg biztosítása az első hetekben
A fürjcsibéknek fontos a meleg biztosítása az első hetekben

Ha rendelkezésre áll egy épület akkor ott a fűtés 3 hetes korukig szükséges a csibéknek, ezenkívül a világítás szabályozását kell megoldani, ajánlott, hogy jól felmosható padló legyen, de különösebb speciális igény nincs.

Figyelni kell arra is, hogy a kakasok agresszívek lehetnek, agyonverhetik a tojókat. Elég heterogén a hazai állomány így nehézkes lehet megfelelő tenyészállatokat beszerezni mivel állományszinten nincsen szelekció.

Hatvan egyeddel kezdte ma már 9 ezres állománnyal rendelkezik

A nyíregyházi Pancsira László a Fürjpiac Kft. tulajdonosa kilenc évvel ezelőtt hatvan fürjjel vágott bele a fürjtenyésztésbe, jelenleg 9 ezres állománya van, ami naponta körülbelül hétezer tojást produkál. A tenyésztő érdeklődésünkre elmondta, hogyan indult a vállalkozása.

Volt egy refluxos problémám amire kerestem a természetes megoldásokat. Sok mindent kipróbáltam, de igazából egyik sem segített majd egy barátomnál találkoztam a fürjekkel. Utánajártam, hogy mit is lehet tudni róluk, megtudtam milyen jótékony hatásai vannak a fürjtojásnak, majd hoztam magamnak hatvan fürjet és bő fél évig fogyasztottam a nyers fürjtojást, megszűnt a reflux probléma, de a fürjek maradtak

 - mondja Pancsira László

 A vállalkozás fejlődésében segített a fiatal gazda pályázat és az állattartó telepek korszerűsítését célzó kiírás is. Kilencven százalékban viszonteladó partnerekkel dolgozik együtt, de online értékesítési formában is építi vevőkörét.

Itt is nőttek a költségek

Ma már teljesen zárt láncolatban tartja telepét. Csak keltetési tojást vásárol, amit meglátása szerint ajánlott időnként külföldről beszerezni a vérvonal tisztaságának érdekében. Ez esetben egy tojás ára a 100 forinttól a 400 forintig is terjedhet a tenyésztő tapasztalata szerint. Saját takarmánykeverék receptúrával rendelkezik, amin legalább két évig dolgozott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy több mint 100 százalékos takarmánydrágulás történt az ukrán háború kezdete után, emellett emelkedett az energia és csomagolóanyag ára is. A fogyasztói árat ilyen szinten nem tudta emelni a termelő, hasonlóan sok más termékpálya szereplőihez.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?