Kistermelők is elkezdhetik: van perspektíva a fürjtenyésztésben?

Kistermelők is elkezdhetik: van perspektíva a fürjtenyésztésben?

Gervai Péter
Ma már egyre több helyen lehet kapni az apró fürjtojásokat, amiről azt mondják, hogy jótékony hatással van az egészségre. Méretét tekintve egy tyúktojás körülbelül 4-5 fürjtojásnak felel meg azonban ez a kicsi tojásféle számít a legegészségesebbnek a többi háziszárnyaséhoz képest. Az elmúlt években egyre többen láttak fantáziát a tartásukban, de jellemzően kistermelői szinten foglalkoznak vele - igaz, más állattartáshoz képest lényegesen kisebb beruházást is igényel. Találkozhatunk ugyanakkor olyan tenyésztővel is, akinek sikerült komolyabb piacot kiépítenie.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Sokféleképpen feldolgozható a fürjtojás, amely egyre kedveltebb alapanyag itthon is, a kicsi, barnás pöttyökkel tarkított tojásfajta, tápanyagtartalmát tekintve pedig gazdagabb, mint egy tyúktojás. Négy-öt fürjtojás tömege tesz ki egy tyúktojást ám a fürjtojásban magasabb az ásványi anyag tartalom, hiszen ötször annyi foszfort rejt magában, hétszer annyi vasat, tízszer több B-vitamin komplexet, de magasabb az A-vitamin tartalma is, ellenben fele annyi koleszterint tartalmaz.

Nem igényel túl nagy helyet

Kevés hely is elegendő a fürj számára hiszen egy tojóketrecben 90-100 négyzetcentiméteren egy egyed tartható.  Egy évben intenzív körülmények között, zárt rendszerben és szabályozott világítás mellett egy tojótól 280-300 db tojásra lehet számítani. Az étkezési tojástermelő fürjek egy évig tarthatók termelésben. A tenyésztojás előállítására a 60-210 napos kor közötti madarak ajánlottak.  

A fürjcsibéknek fontos a meleg biztosítása az első hetekben
A fürjcsibéknek fontos a meleg biztosítása az első hetekben

Ha rendelkezésre áll egy épület akkor ott a fűtés 3 hetes korukig szükséges a csibéknek, ezenkívül a világítás szabályozását kell megoldani, ajánlott, hogy jól felmosható padló legyen, de különösebb speciális igény nincs.

Figyelni kell arra is, hogy a kakasok agresszívek lehetnek, agyonverhetik a tojókat. Elég heterogén a hazai állomány így nehézkes lehet megfelelő tenyészállatokat beszerezni mivel állományszinten nincsen szelekció.

Hatvan egyeddel kezdte ma már 9 ezres állománnyal rendelkezik

A nyíregyházi Pancsira László a Fürjpiac Kft. tulajdonosa kilenc évvel ezelőtt hatvan fürjjel vágott bele a fürjtenyésztésbe, jelenleg 9 ezres állománya van, ami naponta körülbelül hétezer tojást produkál. A tenyésztő érdeklődésünkre elmondta, hogyan indult a vállalkozása.

Volt egy refluxos problémám amire kerestem a természetes megoldásokat. Sok mindent kipróbáltam, de igazából egyik sem segített majd egy barátomnál találkoztam a fürjekkel. Utánajártam, hogy mit is lehet tudni róluk, megtudtam milyen jótékony hatásai vannak a fürjtojásnak, majd hoztam magamnak hatvan fürjet és bő fél évig fogyasztottam a nyers fürjtojást, megszűnt a reflux probléma, de a fürjek maradtak

 - mondja Pancsira László

 A vállalkozás fejlődésében segített a fiatal gazda pályázat és az állattartó telepek korszerűsítését célzó kiírás is. Kilencven százalékban viszonteladó partnerekkel dolgozik együtt, de online értékesítési formában is építi vevőkörét.

Itt is nőttek a költségek

Ma már teljesen zárt láncolatban tartja telepét. Csak keltetési tojást vásárol, amit meglátása szerint ajánlott időnként külföldről beszerezni a vérvonal tisztaságának érdekében. Ez esetben egy tojás ára a 100 forinttól a 400 forintig is terjedhet a tenyésztő tapasztalata szerint. Saját takarmánykeverék receptúrával rendelkezik, amin legalább két évig dolgozott.

Felhívta a figyelmet arra, hogy több mint 100 százalékos takarmánydrágulás történt az ukrán háború kezdete után, emellett emelkedett az energia és csomagolóanyag ára is. A fogyasztói árat ilyen szinten nem tudta emelni a termelő, hasonlóan sok más termékpálya szereplőihez.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:06