Itt a fordulat: jelentős esésben a baromfiárak

Itt a fordulat: jelentős esésben a baromfiárak

agrarszektor.hu
Bár Európa-szerte csökkent a baromfihús kivitele, a magyar ágazat így is képes volt növelni az exportját. Fontos változás ugyanakkor, hogy jelentősen csökkentek a termelői árak, amely részben az utóbbi egy évben kialakult kedvezőbb költségszerkezetből, valamint a makacsul csökkenő fogyasztásból fakad. Az olcsóbb takarmányból és energiából, valamint a sokáig elfogadható szinten maradó termelői árakból fakadó előny tehát eltűnni látszik az ágazatból, amely ráadásul továbbra is szenved a madárinfluenza kockázataitól és a beáramló importtól.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia (27 ezer tonna), Németország (20 ezer tonna), Bulgária (18 ezer tonna), Ausztria (17 ezer tonna) és Franciaország (15 ezer tonna) voltak – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) baromfiágazati jelentésében.

Ezen belül a csirkehús beszállítása 5 százalékkal mintegy 59 ezer tonnára, a pulykahúsé pedig 23 százalékkal 4 ezer tonnára bővült. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (32 ezer tonna) és Romániából (20 ezer tonna) érkezett.

Az AKI vágási statisztikai adatai alapján Magyarországon 684,6 ezer tonna (élősúly) baromit vágtak le 2023-ban, 7,9 százalékkal többet, mint az előző évben. Ebből a vágócsirke 500,3 ezer tonnát (+9,1 százalék), a vágópulyka 73,1 ezer tonnát (–11,7 százalék) tett ki.

Esésben az árak

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 19,4 százalékkal 411,0 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 12,0 százalékkal 597,5 forint/kilogrammra csökkent 2024 első öt hetében az előző év azonos időszakához képest. A csirkemellfilé 1692,3 forint/kilogramm (–19,1 százalék), a csontos csirkemell pedig 1035,5 forint/kilogramm (–23,8 százalék) volt ugyanekkor.

Csökkenő költségszintnek örült az ágazat

A hazai baromfitartóknak az elmúlt időszakban jól jött az alacsony gabonaár, amelynek révén a baromfinevelés legnagyobb költségelemét jelentő takarmány is olcsóbb lett. Megnyugtató az ágazat számára az is, hogy az energia ára nagyot csökkent a 2022 második felében tapasztalt csúcs óta, vagyis a takarmány mellett az energiaköltség is kedvező szinten alakul. Némileg árnyalja a képet az, hogy a baromfiágazatban is egyre magasabb bérelvárások a jellemzőek, amely a munkaerőhiányos helyzetben olyan tényező, amit a szereplők nem hagyhatnak figyelmen kívül.

Visszaesett a kereslet

Ennek részben oka az alapvető költségelemek csökkenése, de talán ennél is nagyobb tényező a folyamatban a fogyasztáscsökkenés. Az élelmiszerárak általános emelkedésének hatására számos élelmiszer-termékpálya megszenvedte ezt a hatást 2022 végétől kezdve, nem kivétel ezalól a baromfihús sem.

Nem múlik a járványkockázat

Az alapvetően jó költségszerkezet mellett további kockázat a baromfiágazatban, hogy mára folyamatosan jelen van a madárinfluenza. A legutóbbi járványhullám 2023 novemberében indult, mindeddig csaknem nyolcvan megerősített pozitív esettel.

Változás ezen a téren az is, hogy eddig a vadmadarak fertőzték a házi állományt, jelenleg azonban a hazai gócokhoz kapcsolódnak az új kitörések. A mostani esetek tehát sokkal szétszórtabbak.

Az idei járvány során mostanáig 1,6 millió állatot kellett leölni, ezzel kapcsolatban 11,7 milliárd forint kártalanítást fizettek ki.

Csökkenő export, növekvő import

Az Európai Bizottság adatai szerint az unió (EU27) baromfihúsexportja közel 2 százalékkal 1,6 millió tonnára csökkent 2023. január–októberben 2022 azonos időszakához képest. Ukrajnába (–15 százalék), Kongóba (–14 százalék), Szaúd-Arábiába (–14 százalék) és Ghánába (–8 százalék) visszaesett az uniós baromfihús kivitele, ugyanakkor az Egyesült Királyságba (+2 százalék) nőtt az export.

Nőtt továbbá a Thaiföldről (+17 százalék) és a Kínából (+13 százalék) származó baromfihús mennyisége, ugyanakkor az Egyesült Királyságból kevesebbet szállítottak (–26 százalék) ugyanebben a periódusban.

Amerika tartja magát

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) 2024. januárban megjelent előrevetítése szerint az USA csirke- és pulykahústermelése egyaránt 1 százalékkal csökkenhet 2024 első negyedévében a 2023. év azonos időszakához képest. Éves szinten a csirkehúsok termelése fél százalékkal növekedhet, míg a pulykahústermelés előreláthatóan nem változik számottevően az idén a tavalyi évihez viszonyítva – idézi a prognózist az AKI.

Az egy főre jutó csirkehúsfogyasztás előreláthatóan 2 százalékkal mérséklődik, ugyanakkor a pulykahúsfogyasztásban nem várható változás az első negyedévben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?