Változott a szabályozás: így lehet mostantól védekezni a pockok ellen itthon

Változott a szabályozás: így lehet mostantól védekezni a pockok ellen itthon

agrarszektor.hu
Jelentősen elszaporodtak a mezei pockok a hazai szántóföldeken, de a nem művelt területeken is egyre nagyobb számban lehet észlelni ezeket a kártevőket. Miután több vármegyében is erős fertőzés okoznak a rágcsálók, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hivatalból indult hatósági eljárása során módosította az egyik ismert rágcsálóirtó, a Pocok Tox MAX szükséghelyzeti forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tél végére több vármegyében is erősen elszaporodtak Magyarországon a mezei pockok. Többek között Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékben okoznak nagy területen erős fertőzést a rágcsálók, amelyek előfordulása az őszi kalászosokban, repcében, lucernában és ültetvényekben növekedett meg tél végére, valamint a nem művelt területeken, mint például az árokpartok, táblaszélek, ruderáliák.

A helyzet kezelésére több kémiai rágcsálóirtó készítmény is a gazdálkodók rendelkezésére áll, bizonyos esetekben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szükséghelyzeti forgalomba hozatali és felhasználási engedélyt adott ki. A Nébih hivatalból indult hatósági eljárása során ráadásul határozatot hozott arról, hogy módosítja a 6700/2620-2/2023 számon kiadott Pocok Tox MAX rágcsálóirtó szer szükséghelyzeti forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét, az egyéb rendelkezések változatlanul hagyása mellett - derült ki a hatóság közleményéből. A módosítás értelmében a készítmény felhasználását a Nébih az alábbiak szerint engedélyezi a Pocok Tox MAX felhasználását:

  • A mezei pocok által veszélyeztetett szántóföldi kultúrákban, kertészeti kultúrákban, gyep területeken, ruderáliákon, erdőfelújításokban és csemetekertekben járatkezeléssel 6-10 g/járat dózisban, maximum 10 kg/ha mennyiségben.
  • A fentiektől eltérően, amennyiben a mezei pocok fertőzöttség mértéke eléri vagy meghaladja a 20 lakott járat/100 m2-t, járatkezeléssel 6 g/járat dózisban, maximum 12 kg/ha mennyiségben.
  • A fentiektől eltérően, amennyiben a mezei pocok fertőzöttség mértéke eléri vagy meghaladja a 25 lakott járat/100 m2-t, felületkezeléssel maximum 15 kg/ha dózisban kijuttatva, szigorúan a növényzet legalább 40%-os fedettségétől. Gyepterület, ruderália, árokpart, álló lucerna, álló pillangós esetében a növényborítottság el kell, hogy érje a 60-80%-ot a felületkezeléshez.
  • Gyümölcsösök, szőlő esetében csak a járatkezelés engedélyezett, 6-10 g/járat dózisban, maximum 12 kg/ha mennyiségben.
  • Természetvédelmi terület határától 300 m-es védőtávolságot kell tartani.
  • A kezelés kizárólag növényorvos felügyeletével történhet. A táblán a lakott járatok számát előzetesen fel kell mérni. A lakott járatok számát, valamint a terület és a tervezett kezelés információit adatlapon rögzíteni kell. A növényorvos által kitöltött adatlapot a területileg illetékes vármegyei kormányhivatalban jóvá kell hagyatni.
  • A védekezések kivitelezésénél alapelv, hogy a járatkezelés során a kijuttatott csalétek mennyisége elegendő legyen a pocoknépesség visszaszorításához, de a pocok pusztulását követően a területen felesleges csalétek ne maradjon. A környező területen élő vadak védelme érdekében a dózist ajánlatos két részletben, 10-14 napos különbséggel kijuttatni.
  • Teljes felületkezelésnél gépi kiszórásnál a csalétket egyenletesen kell kiszórni, kerülni kell a csalétek kupacok kialakulását.
  • A járatkezelés hóval borított területen nem végezhető! Légi alkalmazás nem engedélyezett!
  • A kezelt területen élő vadak viselkedését figyelemmel kell kísérni! Felületkezelés esetén a gazdálkodó köteles a felületkezeléssel érintett területen illetékes vadásztársaságot a kezelést megelőzően értesíteni és az értesítés megtörténtét a hatóság felhívására igazolni. A kezelések során vadgazdálkodási szakember segítségét kell igénybe venni és gondoskodni kell a vadak riasztásáról vagy a területtől történő távoltartásukról. Ragadozó madarak részére kihelyezett ülőfákkal ellátott területen kezelés nem végezhető!
  • Biztosítani kell a pocoktetemek folyamatos gyűjtésével, hogy a kezelt területen esetleg elhullott állatokat illetéktelen személy vagy ragadozó, dögevő állat ne szedje össze. Kezelés után a területet 2 héten át külön jelöléssel kell ellátni: „A terület klórfacinon hatóanyag tartalmú véralvadásgátló rágcsálóirtó szerrel van kezelve, melynek ellenszere a K1 vitamin!”
  • Munkaegészségügyi óvórendszabályok: a készítmény felhasználása során növényvédelmi védőruha, védőkesztyű és légzésvédő viselése kötelező. Várandós nőknek a készítmény kijuttatása tilos.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?