A koronavírus hazai állattenyésztésre gyakorolt hatásáról beszélgettek a szakemberek

A koronavírus hazai állattenyésztésre gyakorolt hatásáról beszélgettek a szakemberek

agrarszektor.hu
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnökével folytatott podcast beszélgetését a hazai állattenyésztés helyzetéről.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A beszélgetés során a szakemberek elemezték a hazai állattenyésztés erősségeit és gyengeségeit, az ágazatban rejlő lehetőségeket és a meglevő problémákat. Ezen kívül szó volt arról is, hogy:

  • A koronavírus-járvány megmutatta, hogy a tenyésztés szuverenitása kulcsfontosságú, a hazai tenyésztésre kell alapozni az ágazatot.
  • A járványhelyzet kikényszerítette az összefogást, ezt a jövőben is meg kell őrizni.
  • Háttérbe szorultak a "divatos" termékek (húspótlók, tejimitátumok), a fogyasztók "visszatértek" a hagyományos élelmiszerekhez.
  • Szintén a járvány hatásának tudható be, hogy valamennyi érintett országban a hazai termékek vásárlására ösztönzik a fogyasztókat. Látva a külföldi példákat, a vásárlói tudatosság fejlesztésére Magyarországon is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ehhez komoly segítséget adhat egy új védjegyrendszer.
  • A tavaly megszületett állattenyésztési törvény és a kapcsolódó jogszabályok sok esetben új helyzetet, de egyben új lehetőségeket is teremtenek.
  • A gyors intézkedéseknek köszönhetően a húsvéti bárányok nagy részét sikerült exportálni, de az árak csökkentek. A hazai juhtermék-fogyasztás minimális, azonban jó marketinggel ez számottevően növelhető lenne, ahogy az a hal esetében is történt.
  • Hazánk naponta 1 millió liter tejet exportál, ennek korábban mintegy felét Olaszországba. A dél-európai országba megindultak a szállítások, de a balkáni országokban és Romániában is sikerült piacokat találni. A spottej ára az ilyenkor megszokottnál jobban csökkent, a járvány hatásainak jobban kitettek azok, akik nem részei valamely integrációnak. A hazai feldolgozók fogadják a tejet, maradéktalanul eleget tesznek minden szerződésnek, és nem csökkentették az árakat. Az üzemek átálltak a tartósabb termékek gyártására.
  • A takarmány-alapanyagok és -kiegészítők ellátása biztosított. Ugyanakkor elengedhetetlen új hazai gyártókapacitások kiépítése.

A beszélgetés a Youtube mellett megtekinthető Facebook-on is, illetve meghallgatható a Soundcloudon és a Spotify-on. Győrffy Balázs korábban dr. Nagy Istvánnal, Éder Tamással és Jakab Istvánnal is beszélgetett a koronavírus magyar agráriumra gyakorolt hatásairól.

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?