2019. július 22. hétfő Magdolna

Hírek - Állat

A pulykásokat is megviselte a madárinfluenza

Elmarad a tavalyi teljesítménytől a 94-95 ezer tonna körüli idei hazai pulykatermelés és az élőpulykák felvásárlási ára is csökkent. A belföldi kereslet nőtt, de az exportot a madárinfluenza miatt bevezetett számos korlátozó intézkedés nehezítette.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az idei pulykatermelés mennyisége 94-95 ezer tonna körül lesz, ami elmarad az ágazat tavalyi 101 ezer tonnát meghaladó teljesítményétől, bár a januári áfacsökkentés serkentette a belső keresletet. A novemberi és a karácsonyi fogyasztással 10 százalékkal is emelkedhet az egy főre jutó éves fogyasztás, amely tavaly 4,8 kilogramm volt Magyarországon, miközben az unióban 3,8 kilogrammot tett ki.

Hirtelen ármozgás nem valószínű, a megnövekedett élőállat kínálat miatt kilogrammonként 8-10 forinttal, 370 forintra csökkent az élőpulyka felvásárlási ára a tavalyihoz képest

  – mondta Erdélyi István, a Magyar Pulykaszövetség elnöke.

Ugyanakkor számos nemzetközi folyamat gyengítette az exportot, 2016 végén ugyanis a madárinfluenza miatt bevezetett korlátozó intézkedések következtében a magyar termelők több fontos exportpiacot elvesztettek, köztük Japánt, Dél-Koreát és Dél-Afrikát. A járvány miatt bevezetett kényszerintézkedések - védő és megfigyelési zónák kialakítása, zárlati intézkedések - hatására problémák jelentkeztek a termelésszervezésben is. Negatívan hatott a magyar exportra a lengyel pulykaágazat erősödése is.

A termelés mintegy 35 százalékát exportálják, 44 százalékát belföldön értékesítik, a tovább feldolgozott hús pedig a termelés 21 százalékát adja.

Tavaly a legtöbb pulykát a Gallicoop Zrt. értékesítette, a második a Gallfood Pulykafeldolgozó és Értékesítő Kft. volt, amelyet harmadikként a Keresztes Mizse Kft. követett. Az ágazat fejlődéséhez szükséges többek között a gazdaságos üzemméretű telepek kialakításának ösztönzése, a telepi korszerűsítésének támogatása, illetve az egészségtudatos baromfihús-fogyasztás ösztönzése - közölte a Magyar Pulykaszövetség.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  SZAKÉRTŐ TAKARMÁNYOZÁS

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu