Állatkínzás miatt rács mögé került az első sertéstartó

agrarszektor.hu
Többször is álltak már nagyüzemi állattartók, sőt állatvédők is a bíróság előtt, de komoly ítélet eddig még egyik oldalon sem született Németországban. Még a tojásbáróként elhíresült, Magyarországon is próbálkozó, bajor Stefan Pohlmann is megúszta eddig a felelősségre vonást. Most azonban fordulni látszik a kocka: meghozták az első elmarasztaló ítéletet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Állatkínzás miatt hároméves szabadságvesztésre ítélte az ulmi bíróság (Baden-Württemberg tartomány) azt az 56 éves férfit, aki merklingeni telephelyén disznókat tartott, továbbá örökre eltiltotta a haszonállatartástól. Az ítélet indoklása szerint több száz sertés pusztult el a szörnyű tartási körülmények miatt, illetve kellett az itt szerzett sérülései miatt leölni. A bíró egyenesen "ipari méretű pokolról" beszélt. Németország történetében ez az első eset, hogy egy nagyüzemi állattartót állatkínzás miatt börtönbüntetésre ítéltek.

A dél-németországi telephelyen egy állatvédő civilszervezet 2016-ban készített a Stern TV segítségével felvételeket a tartási körülményekről, ezután indult el a nyomozás a sertéstartóval szemben. (A telepre való illegális behatolásért az állatvédők 100 euró büntetést fizettek.) Mint kiderült, a vádlott 1200 sertést tartott a gazdaságban, két sérült egyedet saját kezűleg vert agyon egy kalapáccsal. A két istállóban a kutricák túlzsúfoltak voltak, az állatok mortalitása pedig extrém magas a szörnyű higiéniai körülmények és a helyhiány miatt. A bíróság a feleség és a két fiú felelősségét is vizsgálta, de végül csak a családfőt ítélte el. Az illetékes állatorvost a nyomozás akadályozása miatt állították bíróság elé.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az állatvédők a bíró ítéletét "történelmi jelentősségűnek" nevezték. Julia Klöckner szövetségi agrárminiszter is hasonlóképpen reagált: "Állatvédelmi törvényeink nemcsak afféle javaslatok a helyes magatartásra, hanem betartandó követelmények. Aki úgy bánik az állatokkal, mintha tárgyak lennének, aki hagyja, hogy borzalmas körülmények között pusztuljanak el, annak börtönben a helye!" - közölte a szakminiszter a sajtó képviselőivel, majd hozzátette:

Aki nem rendesen bánik az állataival, az nemcsak a jószágnak árt, hanem a teljes szakmának, vagyis az ágazat azon képviselőinek is, akik pedig példásan kezelik a rájuk bízott élőlényeket."
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?