2021. szeptember 27. hétfő Adalbert

Hírek - Állat

Állatkínzás miatt rács mögé került az első sertéstartó

Többször is álltak már nagyüzemi állattartók, sőt állatvédők is a bíróság előtt, de komoly ítélet eddig még egyik oldalon sem született Németországban. Még a tojásbáróként elhíresült, Magyarországon is próbálkozó, bajor Stefan Pohlmann is megúszta eddig a felelősségre vonást. Most azonban fordulni látszik a kocka: meghozták az első elmarasztaló ítéletet.
 
 

Állatkínzás miatt hároméves szabadságvesztésre ítélte az ulmi bíróság (Baden-Württemberg tartomány) azt az 56 éves férfit, aki merklingeni telephelyén disznókat tartott, továbbá örökre eltiltotta a haszonállatartástól. Az ítélet indoklása szerint több száz sertés pusztult el a szörnyű tartási körülmények miatt, illetve kellett az itt szerzett sérülései miatt leölni. A bíró egyenesen "ipari méretű pokolról" beszélt. Németország történetében ez az első eset, hogy egy nagyüzemi állattartót állatkínzás miatt börtönbüntetésre ítéltek.

Tüntetők a bíróság előtt

A dél-németországi telephelyen egy állatvédő civilszervezet 2016-ban készített a Stern TV segítségével felvételeket a tartási körülményekről, ezután indult el a nyomozás a sertéstartóval szemben. (A telepre való illegális behatolásért az állatvédők 100 euró büntetést fizettek.) Mint kiderült, a vádlott 1200 sertést tartott a gazdaságban, két sérült egyedet saját kezűleg vert agyon egy kalapáccsal. A két istállóban a kutricák túlzsúfoltak voltak, az állatok mortalitása pedig extrém magas a szörnyű higiéniai körülmények és a helyhiány miatt. A bíróság a feleség és a két fiú felelősségét is vizsgálta, de végül csak a családfőt ítélte el. Az illetékes állatorvost a nyomozás akadályozása miatt állították bíróság elé.

Az állatvédők a bíró ítéletét "történelmi jelentősségűnek" nevezték. Julia Klöckner szövetségi agrárminiszter is hasonlóképpen reagált: "Állatvédelmi törvényeink nemcsak afféle javaslatok a helyes magatartásra, hanem betartandó követelmények. Aki úgy bánik az állatokkal, mintha tárgyak lennének, aki hagyja, hogy borzalmas körülmények között pusztuljanak el, annak börtönben a helye!" - közölte a szakminiszter a sajtó képviselőivel, majd hozzátette:

Aki nem rendesen bánik az állataival, az nemcsak a jószágnak árt, hanem a teljes szakmának, vagyis az ágazat azon képviselőinek is, akik pedig példásan kezelik a rájuk bízott élőlényeket."

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu