Beütött a katasztrófa a magyar állattartóknál: ijesztő, ami az ágazatban történik

Beütött a katasztrófa a magyar állattartóknál: ijesztő, ami az ágazatban történik

agrarszektor.hu
A takarmánygyártók és az állattenyésztők 20 éve nem tapasztaltak olyan áremelkedést, mint amivel az elmúlt néhány hétben kellett szembesülniük - mondta Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója a Portfolio Agrárium 2022 konferencián. A szakember szerint az állati termékek felvásárlási árai néhány hónapos csúszással bár, de elkezdték követni az inputanyagok, takarmányok árának növekedését, de azt senki se tudná megjósolni, hogy meddig tarthat ez a növekedés. Az önköltségek növekedése ugyanis óriási terhet ró a takarmánygyártókra és az állattenyésztőkre, de kérdéses, hogy ezek mekkora hányadát tudják érvényesíteni az átvételi árakban, illetve, hogy a fogyasztók hogyan fognak reagálni az állati termékek árainak elkerülhetetlen emelkedésére

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A takarmánygyártók és az állattenyésztők 20 éve nem tapasztaltak olyan áremelkedést, mint amivel az elmúlt néhány hétben kellett szembesülniük. Erről Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója beszélt a Portfolio Agrárium 2022 konferencián, ahol elmondta, hogy még decemberben megkérdezték tőle, hogy mikor fog eljönni az az idő, amikor majd élősúlyban 600 forintot adnak a sertés kilójáért, 350-et a baromfiért és 140-et a tejért? A szakember ekkor még csak annyit tudott mondani, hogy el fog érkezni ez az árszint, február elején pedig a 2022-es év második felére prognosztizálta ezeket az árakat. Aztán február 20-a óta olyan brutális áremelkedést élt meg a szakma, ami valóban példa nélkül való. A február elején még 340-345 forintos élősertés felvásárlási ár más most 580-610 forint körül mozog, a baromfinál 380-400 forint közötti árakkal kell számolni, a tejnél pedig 125-160 forint közötti árakat tapasztaltak, de ki lehet jelenteni, hogy átlagosan inkább 140 forint körül vannak a felvásárlási árak. Kulik Zoltán szerint ez azt jelenti, hogy az állati termékek felvásárlási árai néhány hónapos csúszással bár, de elkezdték követni az inputanyagok, takarmányok árának növekedését.

Erre pedig szükség is volt, mert az ágazatban folyamatos a drágulás

- jelentette ki Kulik Zoltán.

A szakember ezek után számokkal illusztrálta, mennyivel ugrottak meg az egyes takarmányok-alapanyagok és additívek árai. A lizin és a metionin például két év alatt több mint 200%-kal drágult, az orosz-ukrán háború miatt pedig egyrészt kérdésessé vált a monokalcium-foszfát (MCP) ellátás, másrészt pedig kilőttek az árak (jelenleg már 1450-1550 euró az MCP kilónkénti piaci ára), ami óriási problémát jelent a takarmány- és premixgyártóknak, ugyanis ez a legnagyobb árfelhajtó tényező.

Kulik Zoltán szerint teljesen átstrukturálódott, mire kell odafigyelniük az ágazat szereplőinek: jelenleg az energiahordozók, a fehérjék, a zsírok és olajok játszanak közre a legerősebben az áremelkedésben. A szakember decemberben még azt mondhatta, hogy a fehérjehordozók ára nem, vagy viszonylag kis mértékben növekedett, viszont az elmúlt két három-hónapban szabályosan elszálltak ezek az árak. A szójadara kilója 225-280 forint közötti áron van, a napraforgódarára pedig olyan kereslet van, hogy bizonyos pontokon 150 forint alatt már nem is lehet kapni. A Vitafort Zrt. vezérigazgatója rámutatott, hogy a piacon is folyamatos a növekedés, de teljesen más arányban, mint egy éve. Mint mondta, 2020 és 2021 között több mint 170 milliárd forintot nőtt a Magyarországon felhasznált 3,5-3,6 millió tonna takarmány folyóára, és ez 2022-ben sem állt meg, azonban óriási különbség figyelhető meg a növekedés arányában. Míg a 2020-2021-es időszakban a 176 milliárd forintos növekedésből a szemestakarmányok árának emelkedése 120 milliárdot, a fehérjék és zsírok drágulása 40 milliárdot, a premixek és egyéb elemek költségének növekedése pedig 5-6%-ot tettek ki, addig az elmúlt 6-8 hónap tekintetében azt lehetett mondani, hogy további 152 milliárd forinttal növekedett a piac, ebből viszont 89-90 milliárd volt a fehérjék, zsírok és olajok drágulása, 40 milliárd a szemestakarmányoké és 8-8% a premixek és egyéb termékeké.

Kulik Zoltán

Ami az egyes állatoknál és állati termékeknél az önköltségek és az átvételi árak alakulását illeti az elmúlt két évben, Kulik Zoltán elmondta, hogy a sertésnél 2020 novemberében az önköltség 400 forint körül mozgott, az átvételi ár pedig 375 forintnál. 2021-re ez úgy változott meg, hogy az önköltség az 530 forint környékén volt, míg az átvételi árak csak 340-350 forint között mozogtak, ami masszívan veszteségessé tette a termelést. Ezzel szemben 2022 március-áprilisában elmondható, hogy az önköltségek ismét megemelkedtek, immáron 600 forint körül vannak, ugyanakkor az átvételi árak is 580-600 forint között mozognak. A szakember kiemelte, hogy az önköltségek növekedése óriási terheket ró mind a takarmánygyártókra, mind pedig az állattenyésztőkre, az előző példánál maradva elmondható ugyanis, hogy 2020 és 2022 között 200 forinttal, vagyis 50%-kal drágult a sertés önköltsége, ennek 60%-át a szemestakarmányok árának növekedése, 30%-át a fehérjék, zsírok és olajok drágulása, valamint nagyjából 7,5-10%-ot a premixek árának emelkedése tette ki. Kulik Zoltán rámutatott, hogy jelenleg a takarmányolaj és a szemestakarmányok ára jobban meghatározza a takarmányok árát, mint a premixek árváltozásai.

A baromfiknál ez a növekedés 130 forintot tett ki, ennek 54%-át a szemestakarmányok adták, a fehérje, zsírok és olajok körülbelül 35%-ban járultak hozzá a dráguláshoz, a szemesek pedig 10-11%-kal. A baromfival kapcsolatban a szakember hozzátette, hogy 2021 novemberében nagyjából az önköltség környékén mozogtak a felvásárlási árak, ám ez mostanra megváltozott: jelenleg a baromfinál 370-380 forint körüli önköltség van, 380-400 forint körüli átvételi árakkal. Az a kérdés, hogy a következő hónapokban ezek az árak hogyan fognak mozogni? A tej esetében 36-40 forinttal nőtt az önköltség, amiből az energiahordozók mintegy 40%-ot tettek ki. Az átvételi árak viszont növekedtek, és a következő hónapokban ennek a folyamatnak a folytatódására lehet számítani.

További áremelkedés várható, mind takarmány oldalról, mind az állati termékek oldaláról. A kérdés csak az, hogy hol fog megállni ez a növekedés? Mikor éri el azt a szintet az állati termékek és a feldolgozott állati termékek ára, ami már fogyasztáscsökkenéssel fog párosulni?

- tette fel a mindenkit érdeklő kérdést Kulik Zoltán.

A Portfolio Agrárium 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Portfolio/Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?