Koronavírus, infláció, háború - 9000 milliárd forint sorsa a tét a magyar agráriumban

Koronavírus, infláció, háború - 9000 milliárd forint sorsa a tét a magyar agráriumban

agrarszektor.hu
Elképesztő mértékben nőnek, illetve ingadoznak a piaci árak és a költségek a szántóföldi növénytermelésben, és ez nem csak a jövedelmezőséget határozza meg, hanem kockázatossá is teszi a gazdálkodói döntéseket. Az orosz-ukrán háború az agrárpiacokon is rendkívüli helyzetet teremtett, amely elsősorban a növénytermelési ágazatokra gyakorol közvetlen hatást. Az már senkinek sem lehet meglepő, ha azt mondjuk, hogy 2021 még csak a kezdet volt a mezőgazdaság számára, de van remény! Soha nem látott lehetőségeket rejthet a magyar agrárium a gazdák számára, hiszen mintegy 9000 milliárd forintnyi támogatás kerülhet kifizetésre - hangzott el a Portfolio Agrárium 2022 konferencián.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem annyira rossz a helyzet. Az agráriumban mindig félig van a pohár. Van optimizmus az ágazatban. Bármi történik, a gazdák így is úgy vetnek, pedig sokszor megjósolni sem lehet az árakat  

- mondta Hollósi Dávid a Takarékbank Zrt. Takarék Agrár Üzletágának ügyvezető igazgatója a Portfolio Agrárium 2022 konferencián, Kecskeméten. Hozzátette, hogy jelenleg 9000 milliárd forintnyi vidékfejlesztési beruházással állnak szemben, de sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a kiszámíthatatlan makrokörnyezetben mindez hogyan működhet? Egy biztos: minden létező oldalról (például finanszírozási, beruházási, kifizetési, támogatói stb.) extra teljesítményt igényel a támogatások menedzselése és finanszírozása is.

EZ IS ÉRDEKELHET
 

Hollósi Dávid

A koronavírus-világjárvány hatására már látszik, hogy nyersanyagpiaci szuperciklus van kibontakozóban - de mit jelent ez? Szuperciklusról akkor beszélünk, ha az árak tartósan, akár egy évtizeden is túlnyúlóan emelkednek a nyersanyagok széles körében. Ráadásul a korábbiaktól eltérően a jelenlegi szuperciklusban az élelmiszerpiacok nem válnak el a gazdaság egészétől. Jelen pillanatban számos nehézség van jelen, klímaváltozás, koronavírus-járvány, pandémia és most már beköszöntött már a háború is. Utóbbi pedig tovább fokozta az inflációt, melyet a fogyasztók a folyamatos áremelkedésben vesznek észre. Eddig béke időszakot éltünk, de most az látszik, hogy a fogyasztói árindex 10% körül tetőzhet, az élelmiszerek viszont jelentősen magasabbak lesznek, még az ármaximalizálás ellenére is. Ha pedig magas az infláció és lassul a gazdaság, és ez tartósan velünk is marad, akkor mondani sem kell, hogy az nem vezet jóhoz. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Innováció kell az agrárfinanszírozásban is

Bár tény, hogy a mezőgazdaságban sok dolog kiszámíthatatlan, a sertéságazatra azonban ez külön igaz. Nagyon magas a bizonytalansági faktor, rengeteg tényező térítheti el a számításokat. Hollósi Dávid szerint a finanszírozásban is innovációra van szükség, és nem csak az élelmiszer-előállításban. Erősíteni kell a tőkeági finanszírozás bevonását - eddig erre a vidékfejlesztési program finanszírozásánál nem volt lehetőség -, ezáltal lehetővé válna, hogy külső befektető szolgáltasson a beruházásokhoz plusz önerőt, amelynek elvárt mértéke várhatóan emelkedni fog. Elmondta azt is, hogy a nagyobb gazdaságok részéről is célszerű lenne növelni az állami garancia bevonásának elfogadottságát. Továbbá rámutatott arra, hogy kedvező helyzetben vannak azok a termelők, vállalkozások és feldolgozók, akik nem voltak nagymértékben eladósodva, így más tevékenységükből származó szabad jövedelmük egy részét tőke- és kamatfizetésre tudják fordítani.

A Portfolio Agrárium 2022 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Képek forrása: Portfolio/Stiller Ákos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?