Egekbe lőtte a háború a műtrágya árát: még durvább élelmiszer-drágulás jöhet

Egekbe lőtte a háború a műtrágya árát: még durvább élelmiszer-drágulás jöhet

agrarszektor.hu
Továbbra is rekordokat dönt a műtrágya ára, mivel az orosz-ukrán háború veszélybe sodorta a világ műtrágyaellátásának jelentős részét, amely tovább növeli globális élelmiszer-infláció miatti aggodalmakat. Több alapvető termék ára emelkedésnek indult, az elhúzódó háború pedig folyamatosan egyre feljebb hajtja az amúgy is magas élelmiszerárakat.

2022. március 25-én 43%-kal, 1625 dollárra emelkedett az ammónium-nitrát ára Tampában, ami rekordot jelentett a 29 éves indexnél. A termelés kiesése, és a globális kínálat szűkülése idézi elő az emelkedést - írta meg a Portfolio a Bloomberg értesülései alapján.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A háború megemelte a földgáz árát, amely a nitrogénműtrágya fő alapanyagát jelenti. Emiatt az európai műtrágya-előállítók csökkentették a termelésüket, a kereskedők pedig attól félnek, hogy az Oroszországgal - amely minden jelentős növénytápanyag olcsó beszállítója - szembeni szankciók megakaszthatják a globális kereskedelmet. A Trade Data Monitor és a Bloomberg Green Markets szerint a 2021-es műtrágyaexport közel egyötödét Oroszország adta.

Az orosz állam arra ösztönzi a műtrágyagyártókat, hogy csökkentsék az exportot, amely tovább növeli a hiány miatt elharapódzó félelmet. Sok alapvető termék ára indult emelkedésnek, köztük a búzáé, a kukoricáé és a szójababé is. A mezőgazdasági inputokhoz, például a műtrágyához kapcsolódó költségek emelkedése tovább növeli a háború miatt már így is magas élelmiszerárakat.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?