2020. február 26. szerda Edina

Hírek - Állat

Csak nyolc kilométerre volt a határtól a pestises vaddisznó

Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki az ukrán állategészségügyi hatóság a Beregszászi járásban kilőtt vaddisznóból. A fertőzött vaddisznót a magyar határtól alig több mint 8 kilométerre lőtték ki.
 
 

Újabb sertéspestises vaddisznóra bukkantak Ukrajnában – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az állatot Rafajnaújfalu közelében, a magyar határtól nyolc kilométerre lőtték ki.

Az ASP a szomszédos országok közül Ukrajnában fordul elő, illetve 2017-ben és 2018-ban, Romániában összesen négy háztáji sertésállományban állapították meg a betegséget. Nálunk ugyanakkor a kórokozót a vizsgálatok még nem mutatták ki.

Magyarországra a vírus a vaddisznóállományon keresztül, illegális sertésszállítással, vagy a fertőzött állatokból nyert hússal, húskészítménnyel juthat be. Ukrajna területéről ezért húst, húskészítményt még személyes fogyasztásra is tilos behozni. A Nébih 2017 decemberében már kimutatta a vírust egy olyan húsmintából, amelyet a záhonyi határállomáson koboztak el.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu