2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hírek - Állat

Csaknem 15 ezer birka a hullámsírban - Ebből uniós eljárás lesz!

A BBC-re hivatkozva csaknem 15 ezer birka pusztulásáról ad hírt a 444.hu. Vasárnap, nem sokkal indulás után az oldalára borult, de teljesen nem süllyedt el egy 14.600 élő juhot szállító hajó a romániai Midia kikötőjénél, Konstancától mintegy 20 kilométerre. Feltehetően túlzsúfolták.
 
 

Nagy-Britannia és Spanyolország után Románia a harmadik legnagyobb juhtenyésztő ország Európában, egyben a legnagyobb exportőr is. 2017 és 2018 folyamán 2 millió egyedet szállított döntően Jordániába, Líbiába és Libanonba - erősen kritizált körülmények között. Vytenis Andriukaitis, egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős európai biztos idén júliusban azt követelte, hogy Bukarest állítsa le 70 ezer juh szállítását az Öböl felé. Utasította a Bizottságot, hogy ellenőrizze a román állatszállítási gyakorlatot, és jogsértési eljárással fenyegette Bukarestet, ha kiderül, hogy szisztematikusan megsérti az állatok szállításáról szóló uniós rendeletet. Románia ekkor új állatszállítási előrásokat ígért idén őszre, ezek szerint a szezonális hőmérsékleti viszonyok függvényében (ez a nyári szállítmányok esetén érdekes) akár 39 százalékkal is emelni kell a szállítmányozónak az egy juhra eső férőhelyet, azonkívül minden ilyen hajón egy független megfigyelőnek is utaznia kell.

A tervek minden bizonnyal csak tervek maradtak, mivel most vasárnap, nem sokkal indulás után az oldalára borult, de teljesen nem süllyedt el egy 14.600 élő juhot szállító hajó a romániai Midia kikötőjénél, Konstancától mintegy 20 kilométerre. A Queen Hind nevű hajó Szaúd-Arábiába tartott. A 22 szírből álló legénységet kimentették, csakúgy, mint 32, a tengerben úszó juhot. A szállítmány döntő többsége azonban a hajó gyomrában rekedt. A hajóért és az állatokért ebben a pillantban is katonák, rendőrök, tengerészek és speciális búvárok küzdenek. Bár a baleset okát egyelőre nem tudni pontosan, a hatóságok arra gyanakszanak, hogy a túl sok állatot zsúfoltak össze a raktérben.

Címlapfotó: www.bbc.com

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu