2021. január 16. szombat Gusztáv

Hírek - Állat

Dizájner molekulákkal váltanák fel a hatástalan antbiotikumokat

Mesterséges intelligencia segítségével készítenek olyan új molekulákat, amelyek felválthatják a hagyományos antibiotikumokat. Alternatívaként a peptidek, azaz a rövid aminosavláncok merültek fel. A természetben hatékony molekulák tanulmányozásával ma már gépi programok javasolnak új aminosav-kombinációkat a kutatóknak.
 
 

„Az antibiotikumok lassan elveszítik hatékonyságukat mind az emberekben, mind az állatokban, mivel a baktériumok mutációk révén alkalmazkodtak hozzájuk. A túlzott gyógyszerfelhasználás gyors szelekciót eredményez, gyorsabbat, mint amilyen tempóban az ember új antibiotikumokat tud fejleszteni ”- magyarázta Dr. Chris Gray, a fizika tanszékének emeritus professzora a farms.com-nak. A folyamat eredménye, hogy egyre több az antibiotikumokra rezisztens baktérium.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Ezért a Guelphi Egyetem kutatói most gépi tanulás segítségével készítenek olyan új molekulákat, amelyek felválthatják a hagyományos antibiotikumokat. Alternatívaként az antimikrobiális peptidek merültek fel. A peptidek rövid, 10 és 50 aminosavból álló láncok, fehérjedarabok. Az "igazi" fehérjék jellemzően aminosavak ezreiből épülnek fel. A kutató eredetileg azt próbálta megérteni, miért van az, hogy egyes peptidek elpusztítják a káros baktériumokat, de nem károsítják az emberi vagy állati sejteket. Gray azt találta, hogy ezek az aminosavláncok pozitív töltésűek, míg a baktériummembránok negatív töltésűek. Az emberi vagy állati sejteknek azonban nincs töltésük. Gray szerint ez az oka annak, hogy a peptidek "meg tudják különbözetni" a baktériumokat a környezetüktől.


Szerinte ez a felfedezés hasznosítható lenne az állategészségügyben, ezért azt javasolta, hogy induljon egy kutatás azon peptidek megtalálására, amelyek kifejezetten a sertéstartást veszélyeztető baktériumok ellen hatásosak. A munka magában foglalja a hatékony, természetben előforduló aminosavláncok adatbázisának felállítását, majd végül új molekulák szintetizálását.

A peptidek az immunrendszer természtes részei. Ma már képesek vagyunk izolálni a molekulák azon pontját, amelyik a védekezés szempontjából kulcsfontosságú, majd ez alapján újabbakat tudunk tervezni. Ezek a peptidek kisebbek és hatékonyabbak lesznek a természetben előfordulóknál"

- állította a kutató. Ennek érdekében bevetik a mesterséges intelligenciát, a gépi tanulást is. Ennek során lényegében rengeteg olyan molekulát "mutatnak be" a gépnek, amelyek hatékonyak a káros baktériumokkal szemben, majd a program más potenciálisan hatékony aminosav-kombinációkat is megvizsgál - magyarázta Gray.

"Egy új, a korábbinál is hatékonyabb aminosav-kombináció megtalálása az ember számára olyan feladat, mint tűt keresni a szénakazalban. De a program elvégzi ezt a munkát" - kommentálta Gray. Amint megtalálják ezt az új kombinációt, következnek a laboratórumi, majd a terepkísérletek. A mesterséges intelligencia csak a kutatási fázist tudja lerövidíteni, a tesztelésit nem. Egy-két évig eltarthat még, mire az első antibiotikum-helyettesítő, mesterséges peptidet bevethetik a baktériumokkal szemben, de ez a nap kétségtelenül eljön.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu