2022. augusztus 13. szombat Ipoly

Hírek - Állat

Ennek rossz vége lesz: tömegesen pusztulnak a méhek Ausztráliában, óriási a kár

Aggasztó mértékben pusztulnak a méhek világszerte, most épp Ausztráliában érte utol őket a baj. Pontosabban az ázsiai méhatka nevű parazita, ami miatt több millió méhet zártak kaptárakba és százezreket kell elpusztítani. A parazitát Sydney egy kikötőjében fedezték fel először, de azóta onnan 100 kilométerre található területeken is megjelent, ami a mézágazatnak súlyos dollármilliókba kerül.
 
 

Ausztrália eddig mentes volt az ázsiai méhatkától, amelyek világszerte a méhekre a legnagyobb kárt jelentő paraziták. Most a méhészek nem mozgathatják a kaptárokat, a méheket és a méhsejteket sem addig, amíg nem kapnak zöld jelzést. A szezámmag nagyságú atkák legyengítik a kolóniákat, majd végeznek tagjaival azáltal, hogy vírusokat adnak át nekik és gyakorlatilag belőlük táplálkoznak. Új-Dél-Wales hét méhészetében is megjelentek a paraziták, ezek 10 kilométeres körzetében meg fognak semmisíteni minden kaptárat. Ez nagyjából 400 méhkolóniát érint. A 25 kilométeres körzetben található kaptárakat megfigyelés alá helyezik. Mindezen túl a nem érintett méheket karanténba helyezik, ami kulcsfontosságú a paraziták terjedésének megfékezésére - írja az Infostart a BBC cikke alapján.

Ha tovább terjed az ázsiai méhatka, akkor óriási, mintegy 18 milliárd forintnak megfelelő összegű veszteséget okoz az ágazatnak. Hogy mennyire is fontosak ezek az állatok, jól mutatja, hogy Ausztrália élelmiszertermelésének körülbelül egyharmada a méhek végezte beporzástól függ, a mandula, alma és avokádó termelése szempontjából is nagyon fontosak ezek a rovarok - ahogy világszerte óriási szerepet játszanak a mezőgazdaságban. Ian McColl, az Új-Dél Wales-i mezőgazdasági termelők képviselője, mint mondta, a méhek termelési rendszerük szerves részét képezik. Ez nemcsak az ipar, hanem a közösség számára is komoly aggodalomra ad okot. Queenslandben és Victoriában már felszámoltak másféle méhatka-kolóniákat, a gazdák arra számítanak, hogy a következő néhány nap kritikus lesz a járvány elleni küzdelemben.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!