2020. június 2. kedd Kármen, Anita

Hírek - Állat

Franciaország is beállt a sorba: kerítéssel zárják le a belga határt

Vadkerítést épít Franciaország az ország belga határánál, a napokban pedig már el is kezdődtek az építési munkálatok. A megelőző intézkedés célja, hogy megakadályozzák az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának bejutását Belgiumból. Franciaország az építés idejére a katonaságot és 200 vadászt is kivezényelt elriasztásként a határ menti területre. Dániában január végén kezdték el a hetven kilométer hosszú kerítés felállítását az ország német határánál azért, hogy megóvják a dán sertésfarmokat és húsipart a ASP-től.
 
 

Franciaország Dániát követően a második EU-tagállam, amely megelőző intézkedéseket vezetett be az afrikai sertéspestis kapcsán. A napokban megkezdődött ugyanis egy 1,5 méter magas vadkerítés építése a francia-belga határ mentén az Ardennek erdejében, miután két, ASP-ben elpusztult vaddisznót találtak Belgiumban. Az építés idejére – elriasztóként – kivezényelték a katonaságot, 200 vadászt pedig azzal bíztak meg, hogy lőjék ki a Belgiumból jövő vaddisznókat azért, hogy megakadályozzák a francia állomány fertőzését - írja a blog.syngenta.hu.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Ahogy azt az agrárszektor.hu megírta, január végén Dánia elkezdte a hetven kilométer hosszú kerítés felállítását az ország német határánál. A dán kormány tavaly márciusban döntött arról, hogy kerítést épít annak érdekében, hogy megakadályozza az afrikai sertéspestis (ASP) vírusának bejutását Németországból. Az intézkedés legfőbb célja, hogy megóvják a dán sertésfarmokat és húsipart a gazdasági katasztrófától. Dániában ugyanis kétszer annyi sertés van, mint ember, 12 millió sertést tenyésztenek mintegy 3000 gazdaságban, szemben az ország körülbelül 6 millió fős népességével.

Az 5,7 milliós Dánia gazdasága nagymértékben függ az állattenyésztéstől, hiszen évente 28 millió sertést küldenek a világpiacra. Ha Dániában kitörne az afrikai sertéspestis, az komoly kiesést okozna az ország sertésexportjában is, amely évente több milliárd fontra tehet.

Címlap kép: MTI/Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu