2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Állat

Gigaberuházás Monoron: milliárdos vakcinagyárat épít a francia állatgyógyászati cég

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. vakcinagyárat épít Monoron nyolcmilliárd forint értékben, amelynek nyomán az Európai Unió legnagyobb mélyhűtött vakcina tároló létesítménye jön létre - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
 
 

A tárcavezető a francia állatgyógyászati vállalat raktárátadóján vett részt a Pest megyei városban, ahol zöldmezős beruházási csomag keretében új vakcinagyárat létesítenek. Ez az első ütem, amely elkészült az állam által 1,6 milliárd forinttal támogatott, összesen 8,2 milliárd forint értékű fejlesztés keretében. A projekt megkezdése óta a cég 180 új munkahelyet hozott létre Magyarországon.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Szijjártó Péter beszédében kiemelte, hogy az elmúlt másfél év a koronavírussal szembeni küzdelemről szólt, és megmutatta, hogy a folyamatos fejlődés ellenére mégiscsak mennyire kiszolgáltatott az emberiség egy-egy ilyen járvány kitörése esetén. Ahogy a tárcavezető közölte, ez az időszak emellett demonstrálta a megelőzés szükségességét is, amelynek legfontosabb és legalapvetőbb tételeként az oltást szokás emlegetni.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, hogy ez az állategészségügyben is így van, ugyanis ennek a területnek is megvan a "maga koronavírusa", például a sertéspestis vagy a madárinfluenza formájában. Szijjártó Péter szavai szerint az ezekhez hasonló járványok hatalmas károkat tudnak okozni, ugyanis az állatállomány nagymértékű pusztulásához, komoly gazdasági problémákhoz, illetve ellátási zavarokhoz vezethetnek. Továbbá az érintett termékek iránti piaci bizalom visszanyerése hónapokig vagy akár évekig is eltarthat.

Ezzel kapcsolatban a tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy az állat- és a humánegészségügy rendkívül szoros kapcsolatban van egymással, utóbbi terület sikere az előbbivel kezdődik. Szakértők szerint az emberi fertőző betegségek háromnegyede ered az állatoktól, és nemrég 887 olyan, állatokban fellelhető vírust azonosítottak, amelyek magukban hordozzák az emberekre való átterjedés kockázatát – húzta alá Szijjártó Péter, aki leszögezte, hogy a vírusok folyamatosan mutálódnak, így állandó innovációra, kutatásra van szükség, és ezért is fontos a Ceva mostani beruházása.

Darázsi Kálmán, Monor polgármestere; Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára; Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter; Marc Prikazsky, a Ceva csoport elnök-vezérigazgatója és Németh Zsolt, a Ceva-Phylaxia Zrt. vezérigazgatója (b-j) (Fotó:MTI/Kovács Tamás)

A külgazdasági és külügymiiszter kitért arra is, hogy a világ 46 államának 110 telephelyén jelen lévő vállalat Magyarországon előállított termékeinek 86%-át az exportpiacokon értékesítik. És ennek nyomán ezeknek a globális élelmiszerellátás biztonságának tekintetében is komoly hatásuk van. A beruházás nyomán az Európai Unió legnagyobb mélyhűtött tároló létesítménye jön létre, amelyben nagyjából 2,5 millió ampullányi vakcina raktározására lesz lehetőség.

A miniszter ezt követően arról is beszámolt, hogy a magyar gyógyszergyártás teljesítménye az idei év első kilenc hónapjában 5%-kal nőtt, és az ágazat mintegy 35 ezer embernek ad munkát. Végezetül pedig hangsúlyozta, hogy a francia cégek alkotják az ötödik legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, miközben Franciaország hazánk kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere. A Franciaországba irányuló magyar export értéke pedig 2021 első nyolc hónapjában 20%-kal emelkedett. Szijjártó Péter hozzátette, hogy nemrég Budapesten fogadta francia kollégáját, akivel megerősítették elkötelezettségüket a kölcsönös tiszteleten nyugvó együttműködés folytatása mellett, ami jó alapot jelent a gazdasági kapcsolatok további megerősítéséhez.

(A cikkben szereplő képek az MTI/Kovács Tamás tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!