2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Állat

Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Ha tüsszent a vágóhíd megfáznak a gazdák

A német Parasztszövetség aggódik a Tönnies gyárbezárásával kapcsolatban kialakult bizonytalan helyzet miatt.
 
 

A német Spiegel hetilap online kiadása szerint a Tönnies egyik hentesüzemének bezárása következményeként egyes termelőknél a vágásérett állatok istállókban feltorlódva várják sorsukat.

Mint tudjuk a Tönnies üzemében észlelt koronavírus fertőzések következtében a hatóságok Németország legnagyobb kapacitású sertés vágóhídjának működését felfüggesztették. Ennek következménye, hogy egyes termelőknél a vágásérett sertések felhalmozódnak. Ezért a Parasztszövetség helyi szervezete egyértelmű kommunikációra szólít fel az üzem újranyitásával kapcsolatban.

A németországi sertésvágások harmada a Tönnies Rheda-Wiedenbrücki üzemében történik. A számos regisztrált koronavírus fertőzés okozta üzemleállás a termelőkre is komoly hatással van.

A helyi Parasztszövetség adatai szerint az üzembezárás következtében hetente körülbelül 70 000 sertés nem kerül levágásra. Az eddig kiválóan működő just-in-time ellátásra kialakított rendszer jelenleg óriási nyomást helyez a német sertéshizlalókra, hogy állataikat még a következő rotáció beérkezése előtt leadhassák. Ellenkező esteben az istállók is túlterheltek lesznek.

A németországi helyzet is mutatja, hogy mennyire fontos a higiéniai előírások következetes betartása és betartatása. Gondoljunk bele, hogy ez mit jelentene, ha mindez hazánkban történne a jelenlegi nyomott árak és a már így is egyre nehézkesebb átvételek mellett. A hasonló eset bekövetkezésének eshetőségét csökkenti, hogy alacsony a lakosság koronavírus átfertőzöttsége Magyarországon, mert eddig sikerült megelőzni a tömeges fertőzéseket, valamint kevesebb külföldi vendégmunkás dolgozik arányaiban a hazai vágóhidakon, mint tőlünk nyugatabbra. 

Írta: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu