2022. június 27. hétfő László

Hírek - Állat

Halálos kórt terjeszthetnek ezek a rágcsálók: több helyen betiltották a vadászatukat

Miután Mongóliából és Kínából is jelentettek olyan bubópestises eseteket, amik mormoták elfogyasztásából indulhattak, Oroszországban jobbnak látták, ha leállítják a rágcsálók vadászatát a határ közelében. Az orosz hatóságok járőröket küldtek ki a kérdéses területekre, hogy betartassák a tilalmat.
 
 

A kínai-mongol határhoz közeli kínai Bayannur városában a hatóságok vasárnap adtak ki figyelmeztetést a pestises esetek számának emelkedése miatt. Egyben a kínai hatóságok betiltották a mormoták vadászatát és elfogyasztását, egyben arra szólították fel az embereket, hogy azonnal jelentsék, ha ilyen esettel találkoznak, illetőleg ha beteg vagy elpusztult mormotát találnak a természetben, írta meg a 444.hu a Guardian információi alapján.

Az Oroszországhoz tartozó, Kínával, Mongóliával és Kazahsztánnal határos Altaj köztársaság hatóságai már egyenruhás járőröket is kivezényeltek, hogy betartassák a mormotavadászatra bevezetett tilalmat. Az orosz Rospotrebnadzor fogyasztóivédelmi szervezet szerint a kínai esetek nem fenyegetik a határ túloldalán, az Altaj köztársaságban élő embereket.

A tilalom és a hatósági intézkedések szigorúságát az adja, hogy a múlt héten Mongóliából két bubópestises esetet is jelentettek, amelyek a mormotafogyasztással állhatnak kapcsolatban. A bubópestis az emberiség történelmének egyik legpusztítóbb járványát okozta, amelynek következtében 75–200 millió ember halt meg a 14. század közepén. A kórokozója a Közép-Ázsiában honos rágcsálók bolhájában tenyészik.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben