2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Állat

Két térség profitál leginkább a kínai sertéspestisből

Magyarországon 23 százalékkal drágább most a sertés (E kategória, hasított melegsúly), mint tavaly ilyenkor volt, miközben a táp ára (hízó II.) csak 9 százalékot emelkedett a NAIK AKI adatai szerint. A termelés nyereséges. A konjunktúra töretlen, Kína nemcsak Európából, de Brazíliából is kiszippantja sertéshúst.
 
 

Az Európai Bizottság közlése szerint az Európai Unió 15 százalékkal több sertéshúst (2,22 millió tonna) értékesített a nemzetközi piacon 2019 első hat hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export 44 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 42 százalékkal több, 966 ezer tonna uniós sertéshús került a vizsgált időszakban. További nagy célpiac Japán (242 ezer tonna), illetve Dél-Korea (161 ezer tonna). Eközben Brazíliából is nagy mennyiségű sertéshús indult útnak Kína felé, a tavalyi évinél 31 százalékkal többet exportáltak ide. A teljes brazíliai sertéshúsexport 28 százalékát Kína vásárolta meg. Brazília sertéshúskivitele 20 százalékkal 415 ezer tonnára nőtt 2019 január–júliusában.

A kereskedelmi háború miatt az USA nem képes profitálni a kínai importnövekedésből. Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése 5 százalékkal volt magasabb 2019 első hét hónapjában a 2018. január–júliusihoz képest, viszont a sertéshúsexportja 2 százalékkal mérséklődött. A legnagyobb célpiacain, Mexikóban 20, Japánban 4, Dél-Koreában pedig 12 százalékkal csökkent az eladott sertéshús mennyisége. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára csak 1,61 dollár/kilogramm (481 Ft/kg) hasított hideg súly volt 2019 júliusában, 4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.


Eközben Brazíliában a sertés ára 64 százalékkal volt magasabb 2019 júliusában, mint az előző esztendő azonos hónapjába, az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vágóhidak  pedig 27 százalékkal fizettek többet a sertésért. A németországi Tönnies felvásárlási ára 1,85 euró/kilogramm (610,5 Ft/kg) hasított súly volt. Magyarországon a vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 576 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2019 júliusában, ami 23 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest.

Hazánkban leginkább az élősertés kivitele ugrott meg - hasonló mértékben, mint ahogy az EU-ból a sertéshús mennyisége. (Sertéshúsból csak 4 százalékkal adtunk el többet.) A KSH adatai szerint 41 százalékkal több élősertést exportáltunk 2019 január–júniusában az egy évvel korábbi mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Szlovákia voltak. Románia csaknem a kétszeresére növelte a Magyarországról vásárolt sertések volumenét, Ausztiába 20, Szlovákiába 64 százalékkal több sertés került.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu