2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Állat

Kitört a botrány: áll a bál a magyar baromfiágazatban, elszabadultak az indulatok

A Baromfi Termék Tanács jogi lépéseket tett a nemrégiben Kiskunfélegyházán megtartott tisztújító közgyűlés miatt, mert a szervezet úgy véli, hogy a Kacsa- és Lúdszövetség elnökét illegitim módon választották meg. Úgy tudni, hogy a rendezvényen heves szóváltás is kialakult, a tagság jelentős része pedig elhagyta a termet. A szervezetek élére egy olyan személy került, aki állítólag korábban semmilyen viszonyban nem állt az ágazattal, és nincs tagsága sem egyik említett szervezetben sem.
 
 

Alaposan felkavarta az indulatokat a hazai víziszárnyaságazat szereplői köré­ben a Magyar Kacsaszövetség és a Magyar Lúdszövetség múlt heti közgyűlése. A szokatlan hangnemben zajlott esemény – ahogyan arról lapunk is beszámolt – botrányba fulladt. Az éles szóváltásokkal tarkított tisztújító ülésről a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnökével együtt a résztvevők egy része kivonult, míg az ott maradottak új tisztségviselőket választottak a két szervezet élére. Bár a közgyűlés eredményességéről a bíróság dönt majd, a BTT már jelezte, nem tekintik legitimnek a választást, a kacsa- és lúdszövetség új elnökét, Szabó Bálint jogászt nem tekintik partnerüknek - írja a Magyar Nemzet.

Az új elnök szerint azonban jogszerűen zajlott a tisztújítás, és azt üzente, hogy látogatásra készül a nagy cégek vezetői­hez, mert közösen szeretné velük kidolgozni azt a stratégiát, amelynek eredményeként újra nyereséges lehet az ágazat. Az viszont kérdéses, hogy mennyire lesznek ebben partnerek a feldolgozók, hiszen ők is úgy gondolják, hogy nem volt jogszerű a közgyűlés, sőt, már a jogi megoldást is keresik, amellyel érvényesíteni tudják a „csendes többség érdekeit”. Bár megoszlanak a vélemények, abban nagy az egyetértés, hogy az eddigi rendszer egyik nagy előnye az egység volt. Nagy István néhány héttel ezelőtt kijelentette, hogy a kormány kitart a víziszárnyastartók mellett. A tárcavezető többek között jelezte, hogy az eddigi támogatásokon felül az ágazat képviselőivel további intézkedésekről is egyeztetnek majd. Csorbai Attila, a Terméktanács elnöke a lapnak elmondta, hogy illegitimnek és botrányosnak tartja a Magyar Kacsaszövetség és a Magyar Lúdszövetség kiskunfélegyházi eseményét. A szervezet megkezdte a jogi lépéseket, a bíróság jogerős döntéséig pedig teljes mértékben elhatárolódik az ott megválasztott személyektől. 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!