2019. szeptember 24. kedd Gellért, Mercédesz

Hírek - Állat

Megállíthatatlan a pestis? - Újabb fertőzött vaddisznót találtak

Ismét afrikai sertéspestis (ASP) fertőzöttséget mutatott ki egy elhullott vaddisznóból származó mintában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az elpusztult állatot szintén Heves megyében találták, a vizsgálatok pedig egyértelműen kimutatták, hogy a koca a fertőzés következtében hullott el. Kicsit több mint egy hete találták meg az első ASP vírussal fertőzött vaddisznót, szintén Heves megyében. A hatóság tájékoztatása szerint akkor megtették a szükséges intézkedéseket, most azonban újabb korlátozások bevezetését nem tervezik.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai ismét ASP fertőzöttséget mutattak ki egy elhullott vaddisznóból származó mintában - írja közleményében a hatóság. Ez  volt a második vaddisznó, amelyben azonosították a kjórokozót. Az elpusztult állatot Heves megyében, Mátrafüred közelében találták meg április 27-én. A laboratóriumi vizsgálatok április 29-én igazolták, hogy a koca ASP fertőzés következtében hullott el.

Ahogy azt agrárszektor.hu már korábban megírta, április 21-én szintén Heves megyében a Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén bukkantak az első afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznóra Magyarországon.  A betegség emberre nem veszélyes, a sertéshús és húskészítmények továbbra is biztonsággal fogyaszthatók, de a vírus súlyos gazdasági károkat okozhat.

A második fertőzött vaddisznót az első ASP esethez közel, a különösen ellenőrzött területen belül találták. A múlt hét elején elrendelt intézkedéseken túl újabb korlátozások bevezetésére egyelőre nincs szükség.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu