2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Állat

Minden évben több milliárd méh utazik erre a helyre: ki nem találnád mi az oka

Mintegy 30 milliárd méh utazik minden évben Kalifornába, a csavar csupán annyi, hogy mindezt nem önszántukból teszik, hanem bérbe adják őket az ottani gazdáknak. A nyugati államban ugyanis nem teremne annyi mandula, áfonya és eper a szorgos rovarok nélkül, ráadásul a méhészek jövedelmének jelentős részét ezek a bérbeporzások teszik ki.
 
 

A méztermelő méhek remekül érzik magukat az amerikai Louisiana államban, ahol tengernyi virágos növényt találnak maguknak, hogy nektárt gyűjtsenek a mézhez – de minden tavasszal megjelennek emberek villástargoncákkal, hogy teherautókra pakolják fel a kaptáraikat, és elvigyék őket a napsütötte Kaliforniába - írja az Index. Ha nem így lenne, akkor a nyugati államban nem teremne annyi mandula, áfonya és eper, ám ez csak az érem egyik oldala, a méhészek jövedelmének is tetemes hányadát teszi ki a bérbeporzás. Egyedül a mandulatermesztés több mint 5 milliárd dolláros üzlet Kaliforniában.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A gazdák napnyugtakor kezdik az elképesztő mennyiségű méhcsalád összegyűjtését. Egyetlen teherautón körülbelül 15 millió méh fér el, és összesen 30 milliárdot visznek Kaliforniába, szóval igen méretes konvojok indulnak útnak az Egyesült Államok minden területéről. A méhészek minden egyes megrendelésre több kaptárat előkészítenek, arra az esetre, ha az út során elpusztulna egy méhcsalád. Az utazás Louisiana államból három napig tart, és nem lehet hosszabb időre megállni, nehogy a méhek el akarják hagyni a kaptáraikat. Aztán amikor megérkeznek, a méhek úgy várják már, hogy szabadulhassanak, hogy kirepülnek, és hatalmas fekete felhőbe tömörülnek.

A dolog annyiban nem természetes, hogy Kaliforniában a mandula megnövekedett népszerűsége miatt megállás nélkül bővítették az ültetvényeket, és több fa lett, mint amennyit a helyi méhek képesek lennének beporozni. 1997-ben még alig több mint 200 ezer hektáron voltak mandulafák, húsz évvel később már 540 ezer hektáron. Természetesen ott is vannak méhek, félmillió kaptárnyi, de csupán a mandulák beporzásához 2 millió kaptárnyi méh szükséges, ami az USA teljes méhkészletének több mint kétharmada.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu