Nem bírnak magukkal a britek, megint elszabadult a tejtermelés

agrarszektor.hu
Alig vagyunk túl a tejpiaci válságon, máris újabb sokkoló hírt adnak Európa tudtára a britek: idén októberben 25 éves távlatban mindössze egyetlen egyszer termelt több tejet Nagy-Britannia. Az 2019/20-as gazdasági évben októberig 7,44 milliárd litert szállítottak be az itteni gazdák.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A britek idén 2 százalékkal haladták meg a tavaly beszállított tejmennyiséget, így 25 éves távlatban nézve a második legerősebb tejpiaci félévet (ami áprilisban kezdődik) tudhatják maguk mögött. A megugrás oka a csapadékos nyár volt.

Az utóbbi években a termelési mélypont Nagy-Britanniában szeptemberben volt, idén azonban kevésbé érződött a termelésvisszaesés a feldolgozók szerint. Ágazati várakozások alapján ősszel és a tél folyamán viszont a tavalyi termelési szint alá eshet a mennyiség. Mindez arra vezethető vissza, hogy idén végre megérkeztek az esők, kedvező volt a fűhozam, így a gazdák a tömegtakarmányokat részesítik előnyben. A tehenek nyári termelési felfutása után ideje lenne elővenni a koncentráltabb takarmányokat, ám ezek drágabbak, mint a rétiszéna vagy szenázs. Mindennek csak mostanában érződik a hatása a termelésre.

Tejözön (Forrás: gettyimages.com)

Szeptemberben és októberben már ahhoz is túl csapadékos volt az időjárás, hogy a teheneket kiengedjék, mivel ez a legelők állapotának romlásával járt volna. A rétiszéna és a szenázs azonban bőségesen a rendelkezésükre áll, és ez várhatóan így is marad. A brit tehenészetekben a tél folyamán is kevesebb abrakot és koncentrátumot fognak felhasználni az állatok takarmányozására, mint 2018-ban, ami egy extrém száraz, takarmányhiányos évjárat volt. Ez viszont azt jelenti, hogy egységnyi takarmányban kevesebb emészthető energia áll a tehenek rendelkezésére, így a termelésük lassacskán visszaesik, és végül a tavaly szint alatt marad - latolgat a mezőgazdaság és a kertészet fejlesztését felkaroló szakmai szervezet, az Agriculture and Horticulture Development Board tejágazati részlege.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?