2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Állat

Nincs megállás: 2018 tavasza óta nem voltak ilyen magasak a bárányárak

Az európai bárányárak az elmúlt három hétben folyamatosan emelkedtek, a 36. héten regisztrált árak így meghaladták a 2018 tavasza óta rögzített legmagasabb árszintet.
 
 

Az európai bárányárak tovább emelkednek, mivel a kínálat továbbra is szűkös - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A jelentések szerint a piacok általában kiegyensúlyozottak, a kínálati oldal azonban még mindig kissé erőtlen. A 2020 januárja és júniusa közötti időszakban a vágások száma az EU-ban − az Egyesült Királysággal együtt − 4,7 %-kal csökkent, az EU import volumene pedig 17 %-kal mérséklődött az első félévben.

Elmondható, hogy a 36. heti bárányárakban még nem tükröződnek az EU és az Egyesült Királyság közötti legutóbbi, összeomlás közeli tárgyalás hatásai, mely tárgyalás jelentősen közelebb hozta a „megállapodás nélküli” Brexit lehetőségét. Tekintettel azonban arra, hogy az Egyesült Királyság ez év végén elhagyja az EU vámuniót, ezért a juhhús-behozatal várható akadályai miatti aggodalom már most érezhető a bárányhús piacokon, mely a későbbiekben szintén befolyásolhatja az árak alakulását.

A nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2020. szeptember 6-ával záruló, 36. héten 594,5 Euró/100 kg volt, amely 0,8 %-kal magasabb az egy héttel korábbi értéknél. A mindig ingatag román piacon tapasztalható hirtelen áremelkedés mellett Franciaországban (+ 1,2 %), Németországban (+ 0,9 %) és Írországban (0,6 %) is emelkedő árakat regisztrálták, melyek mindegyike az Egyesült Királyság behozatalától függő piac.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu